Як у Тернополі шкварки шкварили

Поділитися

Були організатори вечора-конкурсу гумору й сатири «пательня шкварків» у повному невіданні упродовж усього періоду, відколи оголосили про підготовку до вечора-конкурсу. Хто приїде, що буде читати і скільки, домінуватимуть тексти авторські чи вже відомих гумористів-сатириків? Лише за десять хвилин до зазначеного в афіші початку четвергової дефіляди дізналися, що в гості у прес-клуб завітали вісім учасників конкурсу і шестеро — вечора та один ансамбль із веселими музичними композиціями. Ще приємніше було дізнатися, що всі конкурсанти виступатимуть в номінації «Шкварок власними руками». А це, погодьтеся, солідна кількість.

Починали перший і, щоб у легкий час сказати, традиційний вечір-конкурс гумору й сатири не зі шкварків, а з пателень. Бо на чому ж традиційно готують той хрусткий золотистий смаколик? То вже на другий рік, дасть Бог дожити, будуть шкварити справжні шкварочки. А на цей раз «ВЖ+» запаслося двома світло-зеленими справжніми пательнями, кільканадцятьма паперовими, а також не порожніми конвертами, гумористичною літературою та редакційними сувенірами й розпочало 24 листопада гумористично-сатиричну дефіляду.

Запросили в журі людей «понятих», «битих» у царині гумору й сатири тернопільських жартівників: народного артиста України Гриця Драпака, лауреата першої премії Всеукраїнського фестивалю гумору й сатири ім. П. Глазового Миколи Базіва та добре відомого нашим читачам ведучого рубрик «Гумор і сатира», «Політ-ха-ха», «Цитатник ВЖ» Миколи Лукашкевича.

Наповнювати «Пательню шкварків» почали конкурсними творами. Про букети хвороб та пошук «здорового місця», здібних дітей оповідав Орест Чоловічок із Тернополя, який у своєму творчому доробку вже має одну збірку гумористичних текстів і готується видати другу. Чим відігнати чоловіка від пляшки, як бравим хлопцям орати й засівати любовну ниву — ці секрети та чимало інших цікавинок розкрила присутнім Ганна Назарків із с. Вікторівки Козівського району. Ярослав Борсук із с. Старе Місто Підгаєцького району повідав у прозових гуморесках про те, як треба карати українців, що продають голоси на виборах. Юрій Заяць із В. Раковця, що на Збаражчині, пояснив гостям вечора, навіщо треба кусатися за язик і як реагують на голих депутатів сільські жіночки. Олексій Козачук із Тернополя розказав, як від буряків дійшов до горілки і яка газета дуже любить прийменник «зі». Активний дописувач «ВЖ+» і читач зі стажем Василь Фенюк із Мельниці-Подільської, що на Борщівщині, представив публіці гостру віршовану сатиру на сучасні події в політичному, економічному житті країни. Найстарша учасниця конкурсу Євгенія Коваль із с. Лисичинців Підволочиського району, про яку неодноразово писало «ВЖ+», представила публіці дотепні оповідки на дитячу тематику: про ЦРУ, президента й уряд очима малят, про муху, відсутність якої не змусить дітей сидіти тихо, про те, як батьківська наука інколи провокує кумедні ситуації та ін. Остання наша конкурсантка — Ганна Романюк із Суходолу, що на Гусятинщині, — на жаль, не змогла приїхати в редакцію, але надіслала поштою листа з конкурсним текстом про диких політиків, що не пускають у свої хороми колядників. Представити гостям прес-клубу допис пані Ганни ми попросили учня ТЗОШ із поглибленим вивченням іноземних мов № 17 восьмикласника Романа Злонкевича.

Поки журі вирішувало, між ким ділити пательні і гроші, конкурс плавно перейшов у вечір і музичні «шкварки» до нашої пательні — композиції «Ти до мене не ходи», «Чар-зілля» та «Сиділа під грушков» — вдарував запальний ансамбль «Експромт» у складі Мар’яни Фок, Марії Ілляшенко й Тараса Сотули.

Далі віршовані веселі «шкварки», колись приготовлені Павлом Глазовим, Степаном Руданським та іншими відомими українськими літераторами, а на вечорі гумору й сатири гарно подані учнівськими голосами, представили семикласник Любомир Ленишин, дев’ятикласник Євген Брик і шестикласник Ярослав Драган (останній учасник виявився наймолодшим гумористом вечора) — учні Тернопільської спеціалізованої школи №3 з поглибленим вивченням іноземних мов. Доповнили авторськими текстами «Пательню шкварків» по саму кришку ланівчанин Юрій Матевощук і тернополянин Віктор Фінковський. Після цього журі оприлюднило результати конкурсу. Третє місце в номінації «Шкварки власними руками» посів Юрій Заяць, друге — Євгенія Коваль і перше — Ганна Назарків. Для кожного учасника конкурсу й вечора організатори підготували пам’ятні подарунки.

В рамках майбутнього конкурсу редакція «ВЖ+» оголосила про формування добірки жартівливих текстів на тему «Моя ода шкваркам» або ж «Гімн шкваркам».

О. ЯКУШКО.

Фото М. НЕДОШИТКА.
На фото: переможниця конкурсу Ганна Назарків; «екстрена нарада журі; ансамбль «Експромт» (Мар’яна Фок, Марія Ілляшенко й Тарас Сотула); паперові пательні авторам «Чужих шкварків» так і залишилися без володарів. І це добре – на Тернопіллі живуть тільки автори.

Від суми та тюрми ніхто не застрахований

Клієнтів Київстар, МТС, Укртелеком, Лайф та Білайн прослуховують?