Від суми та тюрми ніхто не застрахований

Поділитися

Хочеться нам цього чи ні, але теперішній рівень життя вимушує багатьох людей іти на необдумані, протиправні дії. Потім доводиться за це розплачуватися власною свободою, коштами, репутацією і т.д.

Не менш важилим фактором є випадки маніпуляції і зловживання представників органів слідства, прокуратури і навіть суду. Проте щодо цього можна себе застрахувати, якщо знати права, якими на законній підставі наділені підозрюваний, обвинувачений, підсудний.

“Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину…” (ст. 62 Конституції України).

Ось деякі аспекти, на які варто звернути увагу.

1) Підозрюваний, обвинувачений, підсудний, на відміну від свідка, не несуть кримінальної відповідальності за відмову від давання показань, а також за неправдиві показання.

2) Участь захисника у кримінальній справі є дуже важливою. Перш за все це кваліфіковане представництво інтересів свого підзахисного перед органами влади. Також, суттєвою гарантією захисту осіб є право на побачення із захисником до першого допиту. І останнє, захисник має право бути присутнім не лише на допитах свого підзахисного, а й при виконанні інших слідчих дій.

3) Затримання особи за підозрою у вчиненні злочину не може тривати більш ніж 72 години без рішення суду. Адміністративне затримання може тривати не більше 3-х годин, за винятком окремих випадків.

4) Тримання під вартою під час досудового слідства не може тривати більше 2-ох місяців. Особа може вимагати прийняття рішення судом про тримання під вартою протягом коротшого строку. Призначений судом строк поступово може бути продовжено судом для закінчення слідства до 4-ох, 9-ти чи 18-ти місяців. Після закінчення 18-місячного тримання під вартою, якщо справу не передано до суду, особа підлягає безумовному звільненню.

Запам’ятайте собі ще одне важливе правило: перед вчиненням будь-яких значущих юридичний дій варто отримати консультацію юриста.

 

 

Людмила Залецька

Прес-секретар апеляційного суду Тернопільської області

Як на Кременеччині працевлаштували кожного третього інваліда

Як у Тернополі шкварки шкварили