Любителям риболовлі на замітку: крига Тернопільського ставу ще надто небезпечна

Поділитися

 В Тернопільській області на початку грудня на кризі загинула людина. Чоловік на човні проламував лід, щоб вигнати гусей. Човен перевернувся, а чоловік загинув від переохолодження. Це перша смерть в області на воді цієї зими. Рятувальники застерігають, перший лід – неміцний. Минулого року взимку через необережне поведінку на воді в області загинуло п’ятнадцятеро людей.

На сьогодні товщина криги на озерах та ставках області складає в середньому від одного сантиметра до півтори. А для того,щоб одна людина могла вийти кригу її товщина має бути п’ять-сім сантиметрів, для двох і більше людей – п’ятнадцять сантиметрів, для масових заходів – двадцять п’ять сантиметрів. В групі ризику – рибалки та діти.

  Василь Козак – начальник рятувально-водолазної служби Тернопільської області:

–          Ми рятувальники, рятувально-водолазна служба, звертаємось до всіх людей, особливо до дітей, до батьків. Не виходьте на першу кригу, набиріться терпіння, не знаємо, яка буде зима. Перше, щоб застерегти когось, треба виконувати елементарні правила поведінки на льоду. Не виходити на кригу, яка не досягнула ще нормальної товщини 5 см.

Рятувальники закликають, не можна виходити на лід, не знаючи чи він міцний. Міцна крига – темно-синього кольору. А найнебезпечніше виходити на лід, коли падає сніг і на поверхні водойми утворюється снігова каша. Для того, аби вберегти своє життя та здоров’я, потрібно знати кілька простих правил поведінки в екстримальній ситуації.

За словами досвідчених рятувальників, в першу чергу людина, яка попала під кригу повинна сама не втрачати надії на порятунок. Вона повинна розкинути руки, обернутися до криги і старатися, бовтаючи ногами, старатися вибратися на кригу. А коли, нарешті,  вилізла на кригу, то не повинна ставати на ноги. А навпаки – обов’язково перевернутися на живіт і старатися від місця провалля відповзти на безпечну віддаль.  Щоб допомогти людині, яка тоне, до неї потрібно також повзти на животі. А тоді подати потерпілому будь-що, що є під руками: шапку, шалик чи лижу. Вже на березі надати першу медичну допомогу, обігріти, напоїти гарячим.

за матеріалами TV-4

Чергове зловживання службовим становищем на Тернопільщині завдало збитків на суму в понад 300 тис. грн.

Підприємці Тернополя написали прокурору