Михайло Пінь: «Це такий принцип роботи нашої прокуратури: «Бачу ціль – не бачу перешкод»

Поділитися

Михайло Пінь у партії «Батьківщина» вже майже десять років. За весь цей час він – незмінний голова Зборівської районної організації партії, керівник виборчих штабів, учасник і організатор численних акцій протесту, які партія Юлії Тимошенко організовує не лише в області, а й у столиці. Можливо, саме тому в цей «час справедливості», у «час покращення життя ще вчора» на нього звернула свою увага репресивна машина Тернопілля, яка так гордо іменує себе прокуратурою. 24 жовтня проти Михайла Піня була відкрита кримінальна справа «за фактом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам».

– Михайле Миколайовичу, давайте відразу перейдемо до суті: розкажіть, на основі чого вам зараз «шиють» кримінальну справу?

– Розповім у хронологічному порядку. На початку 2009 року Тернопільській дирекції УДППЗ «Укрпошта» Генеральна дирекція виділила кошти для «надбудови» мансардного поверху адміністративної будівлі на вулиці Чорновола у Тернополі (річ у тім, що те приміщення, в якому до того працювали наші співробітники, не відповідало ніяким санітарно-гігієнічним нормам, бо в одному кабінеті могло працювати 8-10 чоловік, отож було необхідно «розширитися»). Для будівництва було оголошено тендер. Документи на тендер здали 9 суб’єктів господарської діяльності, з них тільки дві фірми надали свої пропозиції: тернопільська і житомирська. Коли в ході тендеру розкрили конверти, виявилося, що житомирська фірма ПП «Патріот-ОЛБІ» пропонує виконати будівельні роботи за меншу суму, ніж тернопільська. Зважаючи на те, що вся документація, здана «Патріот-ОЛБІ», була належно оформлена у відповідності з вимогами законодавства, та й взагалі уся тендерна процедура відбувалася відповідно до закону, з житомирськими будівельниками було укладено договір строком до 31 грудня 2010 року.
Спершу цій фірмі перерахували 30% (майже 400 тисяч гривень) від усієї суми на закупівлю будівельних матеріалів на ВЕСЬ період будівництва (всі ці дії, до речі, були цілковито узгоджені з Генеральною дирекцією «Укрпошти»). І вже у грудні 2009 року, а потім у лютому 2010 року ПП «Патріот-ОЛБІ» відзвітувало за отримані 30% коштів (у мене є копія відповідної накладної).
Що ж стосується самого будівництва, то воно почалося у листопаді 2009 року, однак вже в січні було призупинене через сильні морози. Здавалося, все йде за планом, але після морозів будівництво не поновилося. Нас це насторожило, тож ми звернулися до житомирського обласного управління Служби безпеки України, аби воно перевірило «Патріот-ОЛБІ». На жаль, як виявилося, ПП «Патріот-ОЛБІ» – це звичайна шахрайська контора, за результатами перевірки якої її керівник В.Гриценко отримав 7 років позбавлення волі (зараз його справа перебуває в апеляції, а він сам – на підписці про невиїзд).
30 липня 2010 року відбувся Господарський суд Тернопільської області. Своїм рішенням він скасував договір Тернопільської дирекції УДППЗ «Укрпошти» з фірмою «Патріот-ОЛБІ» (ініціатором розірвання даного договору виступила Тернопільська дирекція «Укрпошти»).
Після цього нашу дирекцію двічі перевіряло КРУ, а потім СБУ – жодних порушень не виявили.

– Але ж мусить бути хоч якесь посилання на Кримінальний кодекс, на інші законодавчі акти, раз вже вони вирішили порушити кримінальну справу.

– Посилання є: це стаття 364, частина 2 Кримінального кодексу України, в якій ідеться про «зловживання владою або службовим становищем з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах». Але це – дуже узагальнене обвинувачення, бо слідство не довело, що я мав хоч якусь вигоду з укладання цього договору (де Зборів, а де Житомир – який у мене може бути зв’язок з далекою й невідомою мені фірмою?). Було також посилання на п.19 «Порядку державного фінансування капітального будівництва», затвердженого постановою Кабінету міністрів України №1764 від 27.12.01. Але й там є одна «заковика»: у цьому пункті йдеться про неправомірне використання бюджетних (або змішаних – напівбюджетних-напівгосподарських) коштів, однак ті гроші, які були виділені фірмі «Патріот-ОЛБІ», не були з бюджету, і не були змішаними – це були виключно кошти, зароблені «Укрпоштою».

– Тобто справа фабрикується?

– Причому відверто і цинічно. Навіть «свідки» знайшлися для цього. Я говорю про трьох людей: заступника директора Тернопільської дирекції УДППЗ «Укрпошта» з технічних питань М.Маліновського, головного бухгалтера дирекції М.Равлів та інженера-будівельника першої категорії Я.Пушкар. Усі вони безпосередньо узгоджували і контролювали проведення будівельних робіт. Так от, що найбільше дивує у їхніх «правдивих свідченнях», так це те, що всі вони висловлюються практично одними й тими ж реченнями (!).

– «Попахує» кирєєвщиною…

– Так, але це ще не все. Як виявилося, наше «славне слідство» вирішило «підстрахуватися», тож у якості свідка запросили також горезвісного директора ПП «Патріот-ОЛБІ» В.Гриценка. Я був із ним на очній ставці у слідчого.
До речі, я переконаний, що В.Гриценка викликали на допит невипадково, адже у серпні цього року йому «впаяли» 7 років позбавлення волі за привласнення коштів, виділених нашою дирекцією на будівництво. Вочевидь, хтось йому пообіцяв «значно пом’якшити» вирок, якщо він дасть проти мене свідчення.

– Ви бачите політичну складову у цій справі?

– Виключно політичну і ніяку іншу. Судіть самі: я постійно організовую партійні делегації до Києва на акції протесту, стою на заваді розкраданню –земель на Зборівщині, організовую політичні протести в Озерній, зрештою, цього літа виступав під Печерським судом у столиці з вимогою припинити політичні репресії проти нашого лідера Юлії Тимошенко. Хіба за таке нашій теперішній «демократичній» владі не варто людину «відсторонити»?

– Але погодьтеся, що аргументація слідства ну вже занадто слабка, якщо не сказати більше.

– Я свято переконаний в одному: навіть якби не було цієї справи, пов’язаної з будівництвом в «Укрпошті» – вони б придумали іншу. Адже це такий у них принцип роботи: «Бачу ціль – не бачу перешкод».

– Знаю, що від імені народного депутата України, голови Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василя Деревляного, у зв’язку з відкриттям проти вас кримінальної справи, було надіслано звернення керівникам дипломатичних представництв іноземних держав в Україні…

– Так, таке звернення Василь Тимофійович надіслав Президенту Європарламенту п. Єжи Бузеку, Голові Представництва Європейського Союзу в Україні п. Жозе Мануел Пінту Тейшейрі та іншим керівникам дипломатичних представництв. Основний лейтмотив звернення – прохання розпочати процедуру обмеження права на в’їзд до європейських держав тим громадянам України, які своїми діями впроваджують диктатуру як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях, і до яких належить і прокурор Тернопільської області Іван Мельничук, котрий, намагаючись «вислужитися» перед «своїми» у Києві, якраз і порушив проти мене кримінальну справу.

– Ви не подібні на людину, яку легко злякати чи заламати.

– Ну, це не мені судити, але про себе знаю єдине: перше – я вірю в Бога і Україну, друге – завжди маю перед собою приклад мужності й незламності в особі нашого лідера Юлії Тимошенко, і третє – за моєю спиною стоїть сильна команда, яка налічує в області майже десять тисяч членів партії, на чолі з народним депутатом України Василем Деревляним. То чого б я мав ламатися? Так, я знаю, що вся ця кримінальна справа розпочата з одною метою: аби забрати мене з району, відсторонити від керівництва Зборівською «Батьківщиною»; вони сподіваються, що своїми діями я, якщо не зраджу, то вже точно скомпрометую нашу партію і ті ідеї, за які ми боремося. Скажу єдине: не дочекаються!

Розмовляв Дмитро ІСІЧЕНКО, газета “Наша Батьківщина”, №47 за 16 листопада 2011р.

P.S. Після завершення інтерв’ю Михайло Пінь висловив припущення, що вирок у цій справі вже написаний, а сам процес буде формальністю.

Денис Олєйніков створить фонд допомоги українцям, що хочуть емігрувати

У Кіровограді також проблеми із новим керівником театру