На спільному засіданні колегії Тернопільської облдержадміністрації та регіонального комітету з економічних реформ направлено проект обласного бюджету-2012 до обласної ради

Поділитися

Участь у засіданні взяв голова обласної ради Олексій Кайда. Після  оприлюднення проекту програми соціально-економічного та культурного розвитку області на наступний рік розглядалося питання про проект обласного бюджету-2012. Голова обласної ради поінформував присутніх, що обласна рада організувала процес розгляду проекту бюджету на спільних засіданнях депутатських постійних комісій та профільних управлінь ОДА.  Він також запросив на засідання представників громадськості. Скорегований та уточнений проект розглядатиметься депутатами обласної ради на сесії, яка відбудеться 5 січня.

«Бюджет не є досконалим, – прокоментував проект Олексій Кайда. –  Протягом року депутати повертатимуться до бюджетних питань. Приміром,  у 2011 році на сесіях було прийнято 20 рішень про внесення змін до бюджету. На жаль, обласна рада повністю залежна від тих цифр, які подає Київ. Практично близько 95% від загальної суми бюджету – це кошти на ті статті, які не можна регулювати. Це так звані захищені статті – витрати на енергоносії, зарплати, медикаменти. Ще раз наголошую – бюджетний процес в державі поставлений з ніг на голову. Перед виборами усі парламентські партії, президент обіцяли новий підхід до формування місцевих бюджетів, обіцяючи, що формуватимуться вони знизу. Натомість ситуація залишається такою ж – що дасть центральна влада, те і маємо. Словом, якщо добре поводитеся – даємо більше, погано – даємо менше. Не секрет, що найбільші фінансовані вливання йдуть на Донбас. Така  ситуація буде доти, поки не зміниться підхід до бюджетного процесу. Коли бюджети будуть формуватися знизу – від села, району,  до області, а згодом подаватимуться у центр, –  тоді органи місцевого самоврядування дійсно  будуть виконувати ту функцію, яка покладена на них українським народом, Конституцією та чинним законодавством».

На спільному засіданні також було розглянуте питання про план роботи регіонального комітету з економічних реформ на 2012 рік.

Сміх і гроші по-українськи

Екс-голова Тернопільської обласної ради Миколенко про політику, театр і особисте