На Тернопільщині посеред смітника знайшли масове поховання євреїв

Поділитися

На Тернопільщині розкопали єврейське поховання  часів Великої Вітчизняної війни. Його виявили робітники, що впорядковували місцеве сміттєзвалище біля села Коцюбинці Гусятинського району.

Як розповів Gazeta.ua сільський голова Коцюбинців Іван Воробець, люди уже кілька років скидають сміття за селом. “Тут уже давно ділянка виділена, але документи на звалище важко виробити. Років три-чотири люди сміття вивозять. Сиплять, де кому подобається. От сільська рада і вирішила впорядкувати стихійне сміттєзвалище. Найняли екскаватор і двох людей. Тільки почали копати – кістки побачили”, – сказав він.

Коли робітники зрозуміли, що кістки людські, то одразу припинили роботи.

Сільські старожили розповіли, що у цьому полі під час війни розстріляли євреїв з кількох навколишніх сіл. Кількість жертв називали різні – від 75 до 2000. Один хлопець вижив, то через багато років двічі приїжджав з Ізраїлю розшукати місце смерті батьків. Але не знайшов. Поставив плиту на пам’ять про загиблих.

“У радянські часи дорогу трохи змістили. Певно, тому і не вдавалося знайти поховання. Плита десь метрів за 60 від нинішніх розкопок. У повоєнні роки тут хутір був. Тепер усі дивуються: люди землю не раз орали – і не знаходили нічого. Але, видно, таки мусило виявитися це захоронення. Може, земля просіла. На глибині всього 40-50 см кістки були”, – додав сільський голова.

У районі уже створили спеціальну комісію для розслідування цього випадку.

До лікаря на прийом через Інтернет, або В Тернополі можливо все

На автодорозі Львів-Тернопіль ДТП та постраждалі