ДТП із головою адміністрації Тернопільської області В. Хоптяном. Що сказала б журналістика, якби вона існувала в Україні

Поділитися

Якщо на клітці слона прочитаєш напис «буйвол», не вір очам своїм.

Козьма Прутков

Напередодні року виборів до Верховної Ради у країні сталися 2 резонансні дорожньо-транспортні пригоди. Про одну у форумах наштовхнувся на коментар (збережено стиль автора коментаря із виправленими мною деякими помилками) одного «злого язика»:

«Ніхто не скаже правди, правда одна,свідки котрі бачили автомобіль. Не бачили коли сталася ДТП за хвилину приїхали працівники МІЛІЦІЇ котрі посадили у власний автомобіль, Хоптяна і його дружину, які були у позашляховику і зразу поїхали, але нагадалися що забули зняти з машини номірні знаки, коли вернулися там були вже люди які їх зазняли. А перед тим вдень в одному із барів Тернопільщини, Хоптяна і його дружину бачили як Хоптян у себе вливав червоного змія, а самі міліціянти самі пособі не затримували винувадця Аварії. Така інформація ходить Чемеровецьким районом».

Ці трагедії, цілком можливо, у сусідній Польщі чи Чехії викликали б національний траур та найприскіпливіше журналістське розслідування. Особливо, якщо додати чинник наступних парламентських виборів. А якщо б до справи взялися професіонали Бі-Бі-Сі, Ройтер, Сі-Ен-Ен, тоді нашим міліціянтам та чиновництву місця на Землі було замало!

Але у нас, як не дивно, не було проведено ні одного журналістського розслідування. Невже у псевдоопозіционерів Яценюка чи Кличка не знайшлося декілька десятків тисяч гривен на оплату відрядження та праці 3-4 талановитих журналістів? Чи їм усе «по барабану»? І невинні людські душі? Я вже не кажу про парламентське розслідування, яке апріорі не можуть провести христопродавці із тих же псевдоопозиціонерів.

Як не дивно, у справу, буцімто, для об’єктивного розслідування втрутився Президент.

Кількома фразами нижче наведено те із повідомлень інформагентств та телебачення, що викликає найбільший подив та внутрішній протест.

«…міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко:

«В зв’язку з тим, що з’явилась інформація, що за кермом автомобіля був губернатор Тернопільської області, виїхала слідчо-оперативна група, щоб опитати, оглянути губернатора, взяти у нього покази…

…він повідомив, що 1 січня ДО ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ З’ЯВИЛАСЬ ЛЮДИНА, ЯКА ЗАЯВИЛА, ЩО САМЕ ВОНА ПЕРЕБУВАЛА ЗА КРЕМОМ АВТОМОБІЛЯ «Тойота», який 31 грудня на автодорозі Гусятин-Городок у Хмельницькій області, зіткнувся з автомобілем «ВАЗ-2109».

«3 січня Сектор зв’язків з громадськістю Управління МВС України у Хмельницькій області повідомив, що ПРАВООХОРОНЦІ ВСТАНОВИЛИ ОСОБУ ВОДІЯ, ПІДОЗРЮВАНОГО У СКОЄННІ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНОЇ ПРИГОДИ НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ…».

«ВОДІЙ, ЯКИЙ ЗАМІСТЬ ХОПТЯНА ПРИЙШОВ У МІЛІЦІЮ, НЕ БУВ ЗА КЕРМОМ – ОФІЦІЙНА ВЕРСІЯ СЛІДСТВА».

Ви можете собі уявити, що в країні, де щодня розповідають жахи про СІЗО, колонії, тортури у міліції, порізані вени, голодування, Європейський Суд та інше, хтось добровільно, аби «відмазати» реального винуватця ДТП прийшов «здаватися» у міліцію?

«…у слідчих з’явилися певні підозри, що особа, яка прийшла до міліції і повідомила, що саме вона перебувала за кермом іномарки, насправді в момент скоєння ДТП перебувала в іншому місці».

Невже для виявлення цього недостатньо тижня?

«…2 січня прес-служба ТОДА наголосила, що В.Хоптян разом із дружиною з 31 грудня перебував у родичів на Київщині».

Скільки часу потрібно «Дзеркалу тижня», щоб його журналісти пере провірили вказану інформацію?

«…МІЛІЦІЯ ЗНАЙШЛА НОВОГО ВИНУВАТЦЯ СКАНДАЛЬНОГО ДТП ЗА УЧАСТЮ АВТО ХОПТЯНА…

…Міліція сумнівається у вині людини, яка зізналася у скоєнні скандального ДТП в Хмельницькій області, до якого вважають причетним губернатора Тернопільської області Валентина Хоптяна».

«…ТОЙ, ХТО БУВ ЗА КЕРМОМ НАЛЕЖИТЬ ДО ЯКОЇСЬ КАТЕГОРІЇ МОЖНОВЛАДЦІВ…».

«…1 січня 2012 року у тернопільських інтернет-виданнях з’явилася інформація, що у нібито у тому Toyota Land Cruiser перебував голова Тернопільської ОДА Валентин Хоптян, який разом зі своєю дружиною їхав на Новорічні свята у Чемеровецький район Хмельницької області…».

Та одного дня досить, щоб перевірити алібі або псевдоалібі Хоптяна!

«…ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНА ПРИГОДА 31 ГРУДНЯ 2011 РОКУ на автошляху «Чемерівці-Гусятин» у Хмельницькій області, під час якої загинула одна людина та постраждало двоє, СТАЛАСЯ З ВИНИ ПРАЦІВНИКА ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ (Управління зв’язків з громадськістю МВС України)…».

«…ЗА КЕРМОМ автомобіля, який здійснив наїзд на ВАЗ, а результаті чого загинула одна особа і двоє отримали тілесні ушкодження, БУВ ПРАЦІВНИК ДАІ… На ньому їхали певні посадовці Тернопільської обласної адміністрації до певного пункту призначення…».

До речі, як повідомлялося, Хоптян не заперечував про невеличке ДТП із своїм авто до вказаної події, начебто при зіткненні із МАЗом.

Трагічна, жахлива, випадкова смерть громадянина Україна у резонансному, свідомо приховуваному ДТП не має ніяких політичних окрас. Кожна порядна людина, не кажучи вже про журналістів, повинна сприяти її об’єктивному розслідуванню. А для журналіста це взагалі, як слідування свого роду журналістській «клятві Гіппократа», свята справа. Об’єктивно розслідувати і донести до читача інформацію.

Якби наша Національна Спілка Журналістів України, керуючись корпоративною солідарністю, «кинула» на вказане розслідування своїх найкращих журналістів…

Якби ж у нас існувало Громадянське Телебачення, яке відразу ж відправило на зйомку оперативну групу тележурналістів та операторів…

Якби ж усі розуміли, на що здатні люди у свідченнях «по гарячих слідах»…

Якби ж усі розуміли, на що здатні люди, коли «злі язики» кажуть наведене на початку, а «офіціоз» явно бреше…

У черговий раз ми пройшли поруч із чужим нещастям, навіть не ворухнувши головою у його бік. Невже у ЗМІ є щось більш важливіше, аніж розслідування таких резонансних подій? І що ж це таке?

Невже серед майже двохсот політсил не має жодної, яка б бажала хоча б у майбутньому звести нанівець брехню офіційних державних органів? Для цього тільки й треба зробити неможливою подальшу кар’єру кожного «брехунчика»!

А Ви все запитуєте, чи можлива перемога опозиції на парламентських виборах 2012? Я Вас запевняю: можлива! ОПОЗИЦІЯ НЕОДМІННО ПЕРЕМОЖЕ! Тільки читайте вказане через призму казки Шварца «Вбити дракона».

8 тисяч безробітних Тернопілля працювали на громадських

19 січня до Тернополя приїде “відтюнінгована” Оксана Білозір