Глава УГКЦ розповів, яким має бути сучасний вертеп

Поділитися

В Україну вертеп прийшов через студентів Києво-Могилянська академії. У ньому неодмінно були присутні персонажі, пов’язані з негативом тодішнього суспільства. Проте сьогоднішні реалії інші, і жида з давнього вертепу мають замінити більш актуальні персонажі. Про це Блаженніший Святослав розповів в інтерв’ю «5 каналу».

 

«Середовищем, у якому зародився український вертеп, була Києво-Могилянська академія. Цей важливий інтелектуальний центр почав у XVI ст. ставити вистави на біблійні сюжети, персонажі яких посідають вагоме місце в таїнстві народження Христа. Більшість із цих героїв вітали Боже Дитя, однак декотрі відкидали Його», – поділився своїми міркуваннями Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

Першоієрарх УГКЦ зазначив, що саме через персонажів, присутніх у вертепному дійстві, студенти Києво-Могилянської академії намагалися оздоровити тодішнє суспільство, висміюючи суспільні вади і намагаючись пропагувати християнській зміст таїнства воплочення Христа.

«Погоджуюся з позицією Українського католицького університету щодо перегляду характеру і змісту сучасних вертепів. Адже щоб вертеп був живим, він повинен відзеркалювати сучасну культуру, а з нею і сучасні хиби суспільства», – сказав Глава УГКЦ.

На думку Блаженнішого Святослава, у вертепному дійстві не потрібно акцентувати уваги на негативах суспільства XVI ст., а шукати їх у сьогоденні. «Варто ввести нових дійових осіб до вертепу. Наприклад, бізнесмена, який задля швидкої комерційної вигоди готовий продати не лише Христа, а й сімейні, національні та культурні цінності», – підкреслив Предстоятель УГКЦ. На його переконання, сьогодні ці вади не обов’язково повинні бути пов’язані з особою жида, адже людство живе вже іншими категоріями. «Вважаю, що нам потрібно позбуватися духу антисемітизму, який колись існував, і зберегти дух різдвяного вертепу часів Києво-Могилянської академії, котрий сьогодні був би живим, промовистим і актуальним для сучасного українця», – додав Глава Церкви.

2012 рік на Тернопільщині пройде під знаком славетних земляків

Михайло Задорнов: “Шоу-бізнес – брєд сивої кобили”