Хронологія «відмивання» скандальної ДТП: знайди вісім розбіжностей

Поділитися

Саме під таким промовистим заголовком вийшов матеріал в наших колег з “Нашої Батьківщини”

Напередодні знімальна група телеканалу «Інтер» (http://podrobnosti.ua/podrobnosti/2012/01/03/813053.html) їздила до рідного села Валентина Хоптяна – Вікторівки. Взагалі-то цей населений пункт і селом назвати важко, бо, по-перше, там немає дороги з твердим покриттям, навколо – суцільне болото, а по-друге, судячи з «Вікіпедії», у Вікторівці проживає аж 229 осіб. Самі розумієте, що в такому місці інформація про якісь надзвичайні події (як, наприклад, святкування Нового року за участю односельчанина, котрий очолює обласну адміністрацію сусідньої області) розходиться миттєво. І власне канал «Інтер» у згаданому нами сюжеті показав свідчення сусідів пана Хоптяна, які сказали, що бачили його ввечері 31 грудня у себе в селі на святкуванні. Але коли ми приїхали наступного дня у це ж село – воно неначе вимерло. Як тільки люди бачили журналістів – відразу йшли до своїх домівок. Лише одну стареньку бабцю нам вдалося застати на вулиці, але та нічого конкретно не сказала, а як побачила свою сусідку, що проходила повз – взагалі замовкла. Чому така неоднозначна реакція односельчан пана Хоптяна?

2. Занадто ввічливий головний лікар?

Нам вдалося поспілкуватися з головним лікарем Чемеровецької районної лікарні Іваном Лаврент’євим. Причому зустріч із ним виявилася досить таки непередбачуваною. Журналісти знають, як важко вдається «вибивати» із тих чи інших посадових осіб якусь інформацію, особливо якщо вона пов’язана з тою чи іншою резонансною справою (в даному випадку – з ДТП). А тут все було якраз навпаки: Івана Юрійовича ми застали за оглядом пацієнтів. Але тільки-но він нас побачив, як полишив свою справу і решту свого часу цілковито присвятив нам. Мало того, він намагався відповісти практично на кожне наше запитання. Чи завжди лікарі такі говіркі, коли йдеться про трагічну аварію, за наслідками якої може бути порушена кримінальна справа?

3. Що сказав лікар?

Що ж сказав нам Іван Лаврент’єв? В цілому він повторив уже знану всім інформацію,що стосується згаданого ДТП. Але були й деякі нові подробиці. Так, за словами головного лікаря Чемеровецької районної лікарні, аварія 31 грудня поблизу села Вільхівців сталася о 19 год. 40 хв.

Хоча сайт УМВС у Хмельницькій області називає інший час – 20 год. 15 хв.

Також Іван Лаврент’єв повідомив нам ім’я та прізвище водія джипа, який нібито й спричинив аварію 31 грудня: Панкевич Олег Борисович, 1963 року народження, тернополянин.

Як згодом вдалося з’ясувати, людина з такими персональними даними в Тернополі не проживає. Є Панкевич Олег Богданович (не Борисович!), 1963 року народження, але чи це саме та людина, яка й спричинила аварію – невідомо, оскільки за домашнім номером телефону Олега Богдановича жінка, котра підняла слухавку, наполегливо кілька разів повторила, ніби намагаючись нас переконати: «Ви помилилися, ви помилилися». Навіть на запитання, «чи це ваш номер телефону» [ми назвали конкретний номер], не дослухавши до кінця, її відповідь була незмінною: «Ви помилилися». Ні тобі «доброго дня», ні «до побачення», просто – «ви помилилися». Чому така реакція абсолютно незнайомої нам людини?

І третій дивний момент розмови із головним лікарем: останній спершу зазначив, що травми водія джипа настільки серйозні, що він потребує постільного режиму і саме тому журналістам заборонено з ним бачитися. Але коли ми запитали його, яким чином цей водій, який нібито втік з місця ДТП, будучи при пам’яті і цілковито усвідомлюючи свої дії, з’явився до міліцейського відділку лише на другий день після скоєного – відповідь лікаря, м’яко кажучи, здивувала, мовляв, «у шоковому стані людина ще й не на таке здатна». Але якщо водій джипа – з Тернополя, то куди ж він, будучи важко травмованим, подався посеред ночі на незнайомій йому місцевості? Де він перебував майже всю добу перед тим, як нібито самостійно й добровільно прийшов до відділку?

4. Що сказав травматолог?

Далі нам викликали «на килим» головного травматолога – Гречанюка Юрія Миколайовича. Причому телефонували до нього в той час, коли він був на операції! Складалося враження, що до райлікарні приїхали не звичайні провінційні журналісти з Тернополя, а сам Віктор Федорович!

Травматолог був менш говірким, але сказав щось таке, що заперечувало слова головного лікаря. Нагадаємо, останній назвав травми водія джипа важкими, натомість Юрій Миколайович відразу сказав, що травми – легкі.

Чому така розбіжність у свідченнях лікарів стосовно пацієнта, якому нібито «світить» кримінальна справа? Якби таких пацієнтів у лікарні було безліч, то можна було б, звичайно, помилитися, але ж він такий один!?

Увечері ми повернулися до Тернополя. Але тут виявилося, що сюрпризів у «справі Хоптяна» все більше і більше.

5. «Прокол» від Надії Хоптян.

1 січня (тобто вже після ДТП!) вийшов друком часопис Гусятинського району «Вісник Надзбруччя», у якому було поміщене інтерв’ю з головою районної ради Надією Хоптян. Дружина голови ОДА запевняла, що Новий рік вони святкуватимуть вдома на Хмельниччині. Зокрема, на запитання «Як ви зазвичай проводите новорічно-різдвяні свята? Чи не плануєте поїхати кудись на відпочинок?», дружина губернатора відповіла наступне: «Святкуємо традиційно, як завжди, в родинному колі з дітьми, онуками. Можливо приїде мій батько, Андрій Іванович, якому 22 грудня 2011 року виповнилось 76 років. Він ще працює, дякувати Богу, у школі робітником з господарської частини. Проживає у Васильківському районі Київської області. З нетерпінням чекаємо приїзду онучок: Катрусі (5,5 років) та Вероніки (1 рік 10 місяців). Усім підготовлено подарунки. Плануємо у Різдвяні свята відвідати духовні святині. Далеких поїздок не передбачається, оскільки є багато невідкладних справ».
6. Що сказала сесія облради?

На нинішній сесії обласної ради прозвучало чимало сенсаційних заяв. Перша із них – з вуст заступника начальника УМВС у Тернопільській області Василя Облещука, який сказав, що автомобіль «Тойота», на який нібито було укладено договір оренди, насправді перебував у позиці. Позичальником виступала Тернопільська ОДА. Позичкодавець – один із банків.


У той же час міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, поспішаючи виправдати тернопільського губернатора, заявив, що договір на автомобіль «Тойота» розірваний 27 грудня, тоді як, за словами губернатора, такий договір розірваний 26 грудня і того ж дня повернутий власникові.

Крім того, цікаву новину на сесії повідомив депутат Тернопільської обласної ради Василь Хомінець, який ледь не заприсягнувся, що разом з заступником голови ОДА Петром Гочем бачили 31 грудня Валентина Хоптяна на передноворічному ярмарку в Тернополі САМЕ НА ТІЙ машині, яка й потрапила в ДТП на Хмельниччині. Мало того, Хомінець назвав навіть номер скандального автомобіля – ВО 5555 АР, та запропонував представникам міліції взяти у нього свідчення з цього приводу.

7. Що там із тими «Тойотами»?

3 січня прес-служба Тернопільської ОДА організувала брифінг для ЗМІ, в ході якого журналіст газети «Наша Батьківщина», запитуючи голову ОДА про святкування Нового року з очільниками РДА області в тернопільському ресторані «Хутір», зазначила, що 31 грудня після обіду В.Хоптяна бачили у Тернополі НА ТОМУ САМОМУ автомобілі «Тойота», який і потрапив в сумнозвісне ДТП на Хмельниччині. На подив присутніх, голова ОДА підтвердив, що дійсно був у «Тойоті», хоча до того твердив, що цього дня їздив на власному авто «Сузукі». Побачивши здивування представників ЗМІ, додав, що «Тойота», мовляв, була зовсім іншою, не тою, яка згодом скоїла смертельну аварію. Але якою іншою?

Не потрібно забувати, що саме після цього питання голова ОДА почав плутатися з часом свого гіпотетичного виїзду з Тернополя.

8. Яке відношення має Хоптян до аварій в Україні?

Розповідаючи про свою передноворічну подорож до Києва, В.Хоптян зазначив, що по дорозі до столиці йому повідомив про трагічне ДТП сам генерал МВС Тернопільської області (начальник управління МВС України в області Федір Бортняк). Якнайменше дивно, що очільник правоохоронців практично в момент скоєння автокатастрофи, яка трапилася саме у Хмельницькій (а не Тернопільській) області, та ще й напередодні Нового року, терміново повідомляє про це губернатору Тернопільщини?! Чи про всі аварії на дорогах Хмельниччини завжди повідомляють Хоптяну? І чому саме йому? Для чого?


НАШИМ ТРАНСПОРТОМ??? ТАК ВЖЕ ТИЖДЕНЬ ЯК АВТО ЗАБРАЛИ. НІБИТО…
Замість висновку

Ні для кого не секрет, що Валентин Хоптян є земляком заступника голови Адміністрації Президента Станіслава Скубашевського. Чи можете ви собі таке уявити, щоб земляків високопоставлених чиновників могли звинуватити в організації ДТП?

Газета «Наша Батьківщина»

У Борщівському районному суді, що на Тернопіллі, оголосили вирок шахрайці із Вінниччини, яка видурила у жительки одинадцять тисяч гривень – 240 годин громадських робіт

Начальник управління торгівлі бачив Хоптяна на смертоносному джипі у день аварії, хоча оренда іномарки завершилась нібито 26 грудня