Кличко переконаний, що ув’язнені опозиціонери мають взяти участь у виборах

Поділитися

Лідери Батьківщини та Народної самооборони Юлія Тимошенко та Юрій Луценко повинні взяти участь у майбутніх виборах до Верховної Ради. Про це заявив лідер політичної партії “УДАР” на прес-корференції в УНІАН.

На зустрічі з журналістами Віталій Кличко озвучив ключові принципи, на базі яких його політична сила пропонує іншим партіям співпрацювати під час виборів.

“З різних причин є очевидним, що єдиного партійного списку опозиції на цих виборах не буде. Зрештою, ми не повинні вирішувати за людей, кого саме їм обирати. Симпатії та ідеологія виборців різні. І опозиційні партії сьогодні апелюють до різних груп виборців. За списками до парламенту йтимуть кілька опозиційних партій різного ідеологічного спрямування. Але успіх такого походу залежить від декількох речей”, – заявив Кличко.

У якості першого кроку лідер “УДАРу” пропонує відмовитися від боротьби між собою: “Кожне слово, сказане опозиційними політиками проти колег – це допомога нинішній владі. А ми щодня від деяких партнерів по опозиційному табору чуємо, що мовляв, все вже вирішено – округи поділені, в Раду проходять три колони. Можливо, політики, які це заявляють, знають більше за нас з вами? Можливо, десь вже дійсно округи поділені й підраховані результати майбутніх виборів? Ті, хто про це говорить, не врахували одного фактору – думки народу України. Сьогодні всі соціологічні опитування свідчать про те, що люди хочуть змін. «УДАР» має позитивну динаміку підтримки виборців. Я переконаний в нашій перемозі” – наголосив Кличко.

Політик впевнений, що виборець дійсно чекає об’єднання опозиційних партій. Але не декларативного, а на ідейних засадах. Тому партія «УДАР» веде переговори щодо об’єднання з тими партіями, з якими в нас співпадають принципи та ідеологія. Це — другий принцип.

“По-третє, кожен із партійних лідерів та партійних структур сьогодні має тверезо оцінити ситуацію і чесно сказати – чи є підтримка виборців, аби подолати бар’єр. Якщо такої реальної можливості немає, то потрібно знайти в собі мужність і не виставляти свій список, об’єднатися з близькими по духу політичними силами, йти по округу або взагалі відмовитися від участі у виборах,” – запропонував лідер партії “УДАР”.

Четвертим принципом Кличко назвав моральні та професійні якості людей, які увійдуть у списки: “Людина має бути професіоналом. Наші кандидати повинні бути готовими працювати в опозиції і за жодних обставин не стати «тушками». Наші кандидати мають сповідувати європейські принципи в політиці, відстоювати права людини, свободу слова. У визначенні цих критеріїв ми врахували думку громадських організацій, зокрема, громадянського руху «Чесно». Ми вважаємо, що опозиція має представити відкриті партійні списки, провести відкриті з’їзди, роздати біографії всіх кандидатів”.

“УДАР” наголошує, що у кожному окрузі від опозиції слід висувати єдиного кандидата. Але починати потрібно не з розподілу округів між своїми кандидатами, а з визначення критеріїв до кандидатів, проведення своєрідного праймеріз між претендентами. Бо виграти у «продуктових наборів» влади зможуть лише справді авторитетні люди, а не просто представники опозиції.

Незалежне опитування, результати якого оприлюднять за півтора місяці до виборів, визначить, хто з опозиційних кандидатів має перевагу і найбільшу підтримку. Саме цей кандидат має стати єдиним кандидатом від опозиції, а всі інші знімають на його користь свої кандидатури.

Партія «УДАР» також закликає активно співпрацювати з громадянським суспільством для підтримки нових людей у політиці. Ми готові підтримувати кандидатів, які мають авторитет і принципову позицію.

Шостий пункт – співпраця під час кампанії, щоб не допустити масових фальсифікацій і крадіжки голосів. Мова йде про спільні навчання членів виборчих комісій і спостерігачів.

“Потрібно відпрацювати принципи взаємодії з громадськими організаціями, представниками ЗМІ. Будь-яке порушення має отримати розголос та миттєву реакцію. Влада повинна відчути нашу силу, готовність до удару по фальсифікаціям, відмовитися від зловживання, – підкреслює Віталій Кличко.

Аби всі ці пункти не залишились лише у намірах, лідер “УДАРу” закликав опозиційні сили підписати Угоду про взаємну співпрацю і взаємодопомогу на виборах, про спільні критерії висунення кандидатів та створення спільної більшості у новій Верховній Раді України.

Губернатор Тернопільщини зустрівся зі скандально-відомими німецькими місіонерами, які на Теребовлянщині, в літньому таборі, “спокушали” дітей

Як тернопільські яничари відзначатимуть День Соборності та Свободи України