Надія Козацька: «Готуємося до весняної посадки лісу»

Поділитися

Зимовий період є періодом затишшя польових робіт. Проте тернопільські лісівники уже розпочали активну підготовку до весняної кампанії-2012 з посадки лісу, а з нею і до 7-ї Акції Державного агентства лісових ресурсів України «Майбутнє лісу в твоїх руках».

Восени було підготовлено значну частину ділянок у держпідприємствах Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства під майбутню посадку лісу. Крім того, заготовлено насіння основних лісоутворюючих порід, зокрема 41 тонна насіння, з яких 37 тонн – дуба звичайного. Щорічні обсяги вирощування садивного матеріалу підприємствами управління становить 7 мільйонів штук, тож цього вистачить, аби створити нові ліси, захисні посадки та провести доповнення лісових культур.

Про те, скільки нових лісів планують створити держпідприємства Тернопільського облуправління лісового та мисливського господарства 2012 року, а також про підготовку до 7-ї акції з весняної посадки лісу «Майбутнє лісу в твоїх руках» розмовляємо з головним спеціалістом відділу лісового господарства Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Надією Козацькою.

Надіє Ярославівно, відомо, що Тернопільським обласним управлінням лісового та мисливського господарства розроблено програму «Діброва», яка діє з 1997 і передбачена до 2015 року. Скільки гектарів дубових насаджень має бути створено в держлісфонді Тернопільській області згідно з цією програмою?

Програма «Діброва» орієнтована на відновлення лісів у лісовому фонді. Тобто те, що ми рубаємо, те ми відновлюємо. Переважаючі типи лісу у нас є свіжі та вологі діброви, і відповідно має відновлюватися дуб звичайний. Згідно з цією програмою, щороку обсяги посадок дубом звичайним зростали. В останні роки відсоток дубових насаджень становить 80 відсотків від усіх лісових культур.

Яку площу дубових насаджень планують створити державні підприємства лісового господарства Тернопілля?

Відновлення лісів у лісовому фонді дубом звичайним є основним. Зокрема, в 2011 році створено 542 гектари лісовідновних культур, з яких дуба звичайного на площі 450 гектарів. Цьогоріч ми плануємо створити 630 гектарів лісових культур, із них дубом звичайним 500 гектарів.

У лісовідновних культурах в основному в нас переважає дуб звичайний – це центр та південь нашої області, на півночі (частина Кременеччини, де є легкі піщані і супіщані грунти) відповідно до тих типів умов місця зростання проводимо відновлення лісу сосною звичайною. Половина території Бережанського лісомисливського господарства і частина Бучацького лісового господарства, де є бучини, відновлення територій проводиться природним і штучним шляхом буком, модриною і дугласією.

Зазначу ще, що щорічно від обсягу лісокультурного фонду 10 відсотків ми залишаємо під плантації зі скороченим оборотом рубки. Таким способом ми забезпечуємо потреби народного господарства швидшими оборотами деревини і відновлюємо їх швидкоростучими лісовими породами – модриною, горіхом чорним, дугласією, дубом червоним та ялиною звичайною. Оборот обсягу рубки цих порід становить 40-50 років, а дуб звичайний росте вдвічі довше.

А ще 70 гектарів лісових культур залишено під природне поновлення цінними лісоутворюючими породами.

Кажуть, аби виростити дуб, потрібно докласти чимало зусиль, а ще вкласти чимало часу і коштів. У чому полягає складність вирощування цієї лісової культури?

Не скажу, що процес вирощування дуба звичайного є таким вже складним. Згідно з рішенням колегії Тернопільського облуправління лісового та мисливського господарства, лісові господарства повинні нарощувати обсяги ділянки дуба звичайного посівним методом. Оптимальною цифрою з посадки лісу дубом звичайним посівним способом має становити 50% площ.

Наразі лісівниками Тернопілля цю цифру доведено до 40 відсотків. У планах – подальше нарощування обсягів посадки лісу дубом звичайним посівним способом. Щодо посадки лісів сіянцями, то державні підприємства проводять основну посадку однорічними сіянцями дуба звичайного, а також шляхом посіву. Поясню чому: якщо дуб звичайний посадити шляхом посіву або однорічним сіянцем (який ще в змозі утворити стрижневий корінь – авт.), а це означає, що сіянця вирощеного таким способом виросте менш уразливий до шкідників і різноманітних хвороб дуб, він має кращий приріст, має відповідний гін у висоту, а отже і насіння з цього також буде більш адаптованіше до несприятливих умов, а з цим і цінніше. А ще лісова культура зі стрижневим коренем стійкіша до температурних коливань, що дуже важливо, особливо якщо брати нашу Тернопільську область. Дворічні сіянці уже не здатні утворювати стрижневі корені, тому ми надаємо перевагу створення лісів шляхом посіву або однорічними сіянцями. До того ж, лісівники Тернопілля мають уже чималий досвід зі створення лісів шляхом посіву – у нас непоганий результат із відновлення лісових культур шляхом посіву. Лісові культури мають високу схожість і відповідно, мають кращу збереженість ніж ті, які створені посадкою.

Чим, окрім дуба звичайного, створюватимете нові ліси, а також заліснюватимете лісові ділянки та лісосмуги?

Нові ліси переважно будуть створені на неугіддях і землях малопридатних для сільськогосподарських робіт. Через те, що не всі виділені ділянки під посадку мають правовстановлюючі документи, нових лісів буде створено 80 гектарів. Надалі, якщо будуть виготовлені документи, обсяги створення нових лісів збільшуватимуться. Переважатиме тут сосна звичайна.

Відомо, що у третій березневий тиждень розпочинається уже сьома за рахунком весняна Акція Державного агентства лісових ресурсів з посадки лісу «Майбутнє лісу в твоїх руках». Вона вражає своєю масштабністю, адже окрім працівників лісової галузі до неї залучаються школярі, студентська молодь, а також представники громадських організацій, влади різних рівнів та журналісти. Яка кількість, згідно з прогнозами держпідприємств управління, долучиться до цієї Акції Держлісагентства цьогоріч?

Акція Державного агентства лісових ресурсів України «Майбутнє лісу в твоїх руках» не є основною посадкою лісу на Тернопіллі. Її метою є популяризація в суспільстві важливості створення лісів, адже ліс виконує багато важливих для людини функцій. А ще з допомогою Акції ми прищеплюємо любов до природи серед дітей та молоді. І це є дуже важливим кроком до того, аби вберегти наш ліс, охороняти його багатства. Ми переконані в тому, що той, хто посадив хоча б одне дерево у своєму житті, зробив неоціненний вклад в відтворення зелених легенів нашої планети. Торік майже 3 тисячі осіб взяли участь у масштабній Акції з посадки лісу. Сподіваємося, що цьогоріч ця цифра зросте. Приємно, що більша частина тих, хто доклався до посадки лісу торік – це учнівська і студентська молодь. А отже можемо зі впевненістю казати, що тернопільський лісовий фонд – у надійних руках і в нього перспективне майбуття.

Дякую за розмову.

 


За воду платитимемо більше?

Чи не доведеться Україні вкотре переглядати концепцію побудови оптових ринків?