Передноворічна трагедія з джипом Хоптяна: хто ж винен?

Поділитися

Дорожньо-транспортна пригода зі смертельним наслідком, що сталася у Чемеровецькому районі Хмельницької області в останній день минулого року, набула широкого резонансу в суспільстві, адже її пов’язують із головою Тернопільської ОДА Валентином Хоптяном.

Інформація про те, що він перебував у службовій «Тойоті», яка протаранила «Жигулі» (одна людина загинула), з’явилася у ЗМІ невдовзі після трагедії. Зокрема, це стверджував народний депутат України Василь Деревляний. Винуватці (чи винуватець) з місця аварії втекли, не надавши потерпілим жодної допомоги. Щоправда, начебто через добу в міліцію з повинною прийшов чоловік, котрий зізнався, що перебував за кермом того джипа.

Уже 3 січня голова ОДА скликав брифінг, бо «на тих подіях дехто почав спекулювати». Не радив цього робити, навіть пригрозив судом. Не відриваючись від заздалегідь заготовленого тексту, В. Хоптян наголосив, що того нещасливого дня користувався особистою машиною марки «Сузукі». Та коли посипалися запитання, мусив одвести очі від написаного. Окремі його відповіді здалися журналістам не зовсім переконливими. Наприклад, що про дорожньо-транспортну пригоду на Хмельниччині йому доповів керівник тернопільської міліції. «Невже Вас інформують про всі ДТП, що трапляються в Україні?» — уїдливо поцікавився один із кореспондентів. З відповіді випливало, що так…

Можливу причетність В. Хоптяна до аварії не обійшли увагою і депутати облради. На сесії 5 січня (голова ОДА «традиційно» не брав участі в її роботі) «свободівець» Василь Хомінець заявив, що вранці 31 січня бачив губернатора в «Тойоті» з такими ж номерами, як на тій, що спричинила ДТП. Тому депутат офіційно попросив, щоб правоохоронці його допитали як свідка. Постійна депутатська комісія облради з питань законності порекомендувала голові ОДА з власної волі тимчасово полишити посаду, «щоб зняти із себе підозри і не заважати об’єктивному розслідуванню». Однак губернатор до поради не прислухався — був заклопотаний підготовкою різдвяного візиту Президента у Почаївську Свято-Успенську лавру, повідомляють “Сільські вісті”

Тим часом Віктор Янукович доручив міністрові внутрішніх справ Віталію Захарченку ретельно розслідувати порушену кримінальну справу за фактом резонансного ДТП. У Тернопіль вирушила слідчо-оперативна група з числа фахівців центрального апарату МВС, а місце тимчасово відстороненого від виконання службових обов’язків начальника УМВСУ в області генерала Ф. Бортняка зайняв прибулий із Києва полковник В. Сак.

До 20 січня доповідь про результати «повного і неупередженого» розслідування має бути на столі в Президента.

Обережно: двері зачиняються, або Наступна станція «Народний гнів»

Хто вони – сучасні Остапи Бендери у тернопільській владі?