Що спромігся зробити Автанділ Мдінарадзе у Збаражі за 9 місяців?

Поділитися

Під завісу старого року прийнято підбивати підсумки зробленого та окреслювати плани на перспективу. Пропонуємо увазі читачів інтерв’ю  голови Збаразької РДА Автанділа Мдінарадзе, у якому очільник району розповідає про те,  з якими здобутками та напрацюваннями Збаражчина завершує 2011 рік, а також ділиться  планами на майбутнє.

-Автанділе Мамієвичу, наближається до завершення 2011 рік. Ви на посаді голови Збаразької районної державної адміністрації дев’ять місяців. Що вам вдалося за цей час зробити і що можете віднеси до позитивів з якими Збаражчина вступить у новий рік?

– Дев’ять місяців – з одного боку це багато часу, а з іншого – дуже мало, для того, щоб я міг сказати, що дуже задоволений результатами своєї роботи на посаді керівника району. Для мене, як людини яка прийшла у владу зовсім з іншої сфери діяльності, був період ознайомлення з роботою. Багато нового  довелося  засвоювати, вивчати. Через це можливо певний відрізок часу втрачено і я не зміг одразу активно включитися в роботу. Нині уже в мене є певний досвід і тому сподіваюся, що наступні дев’ять місяців будуть результативніші.

Однак попри всі труднощі нам таки вдалося багато чого зробити. В першу чергу приємно, що спільно зі своєю  командою у районі, з допомогою обласного керівництва ми змогли підготувати Збараж до святкування 800- річчя та повести його на належному рівні, а головне – за півтора місяці ми фактично збудували і відкрили  новий стадіон. І сьогодні я щиро вдячний усім, хто долучився до цієї справи і працював на цьому об’єкті.  І мені дуже приємно, що ми маємо один із кращих стадіонів в області. Звичайно є ще багато  недопрацювань, але всі роботи  будуть доведені до кінця. Разом з тим, хочу запевнити, що таке масштабне святкування, яке відбулося з нагоди ювілею Збаража і залишило по собі добрий слід стане традиційним.

Важливо й те, що в цьому році нам вдалося поприбирати район.  Усією громадою на передодні великодніх свят ми займалися благоустроєм, чистили придорожні лісосмуги від кущів і сміття. Цього ніхто не робив роками. І зараз напередодні новорічно- різдвяних свят ми теж займаємося благоустроєм.  Це для нас стало послідовною роботою. Адже, будь яка господиня напередодні свят прибирає свою оселю, чикаючи на гостей. А якщо не прибирати в хаті роками, то за один день порядку не наведеш.

Для мене, як людини яка працювала в бізнесі, одним  з найбільших пріоритетів роботи стало  створення  належних умов для ведення підприємницької діяльності. Головна вимога від влади до бізнесменів, щоб вони працювали згідно з чинним законодавством. А ми зі своєї сторони готові надати їм всебічну підтримку. Варто зазначити, що ми навели порядок у роботі кар’єрів. У районі немає жодного кар’єру, який би працював нелегально.

Визначальна ланка народно-господарського комплексу району  – це промисловість? Як ситуація тут?

В першу чергу ми намагаємося відновити роботу промислових підприємств, якими колись славилася Збаражчина. І якщо нині немає проблем у роботі Збаразького цукрового заводу – це одне з найкращих підприємств України, у нормальне русло роботи  входить лікеро-горілчаний завод Калганофф, то достить складна ситуація із Зарубинським спиртозаводом. Я цим питанням займаюся з перших днів на посаді голови РДА. Однак це одна з тих проблем, які не вирішуються на місцях. Це питання  має вирішуватися виключно на рівні держави. Якби нині спиртова галузь працювала на повну потужність, Тернопільщина була б однією з найкращих в Україні за промисловими показниками. Однак найбільша проблема – держава виробляє більше спирту ніж потрібно. Я неодноразово був у відрядженнях в Києві по цьому питанню, голова облдержадміністрації Валентин Хоптян взяв цю проблему на особистий контроль. Він веде у Києві  перемовини про відновлення роботи спиртозаводу в Зарубинцях. І є надія, що ми його таки запустимо. Фактично була спроба рейдерського захоплення цього підприємства. Було розпочато процедуру банкрутства, а ви знаєте до чого це вело – завод могли порізати і віддати за гіпертрофовані борги. Сподіваємося, що процес запуску Зарубинського  спиртозаводу буде полегшений. Підприємство буде юридичною одиницею і само вирішуватиме свою долю. Головне знайти ринок збуту і кошти, щоб його запустити.

–          Автанділе Мамієвичу, яка ситуація у сільському господарстві?

-Вцілому аграрії Збаражчини спрацювали  непогано і в нас з ними хороші взаємовідносини.  Однак наш район у с/г галузі специфічний. У нас немає крупних сільськогосподарських товаровиробників. Одне з найбільших – «Агродружство Євішовіце -Україна. Господарство має близько 5 тис.га землі. Через конфлікт, який виник між «Дакором» і ТОВ «Агродружство Євішовіца –Україна» я зрозумів одне, що потрібно підтримувати місцевого виробника, який бере участь у житті громади села, землі якої обробляє. Бо коли офіс структури знаходиться навіть не в нашій області, а то й за межами України, то з представниками, які знаходяться тут немає про що говорити. Навіть про елементарні речі, такі як надання допомоги, щоб взимку прогорнути дорогу. Днями я був на сході громади села у Гніздичному. Тут виникла така ситуація, що коли закінчилися договори оренди, то орендар пайовикам, які відмовляються переукладати з ним договори, не хоче здійснювати розрахунок за паї так як з тими людьми, які продовжили договір-оренди. А це фактично шантаж. І я цього допустити не можу. Ми знайдемо як компенсувати ці борги громаді,  але люди з таким господарством переукладати договори не будуть.

Треба сказати, що зараз наші юристи вивчають усі договори-оренди, де закінчується термін їхньої дії. Ми робимо детальний аналіз, щоб подібні ситуації більше ніде не виникали.

Як складаються ваші взаємини із районною радою, міською радою та як співпрацюєте з політичними партіями?

-З районною радою у нас ділова, конструктивна співпраця. А оскільки у районній раді провладна партія має стабільну більшість, то ми несемо спільну відповідальність за те, що робиться в районі. Міжфракційна більшість голосує за господарські питання і приймає суто господарські рішення. Звісно, в районній раді є опозиційні сили і це – природно і так має бути. Вони голосують як вважають за потрібне, висловлюють свої думки. Але в цілому райрада – дієвий орган і з прийняттям важливих господарських рішень проблем немає. Я хочу зазначити, що  відношуся до тих керівників, які не висувають на перший план політику. Головне – це господарка. Якщо ми зможемо нормально господарювати, а опоненти зможуть вказувати на помилки і цим допомагати, то це тільки дасть можливість рухатися вперед. І я за це буду тільки вдячний. А зараз можу сказати, що конструктивна робота з депутатським корпусом є.

Щодо роботи міської ради, то це ще один плюс, який я можу віднести до оцінки своєї роботи за час перебування на посаді голови РДА. Бо нам і обласному керівництву таки вдалося розрубати гордіїв вузол, який виник між депутатською більшістю і міським головою Збаража. Ви ж знаєте, що місто майже рік працювало без бюджету. Остаточне рішення Львівського апеляційного суду поставило крапку  у питанні щодо  легітимності міського голови і Ббгато депутатів зрозуміли ситуацію, а головне зрозуміли те, що тільки шляхом домовленостей і з допомогою  конструктивних  підходів можна зрушити проблему з місця.

–          Які ваші плани на наступний 2012 рік? Назвіть два-три ключові моменти на завтра, на місяць, на рік.

Як би то було два-три. Я оптиміст і вірю, що все буде добре, а також  намагаюся ставити перед собою високу планку. В основному всі плани пов’язані з будівництвом. Передусім плануємо разом з головою райради та міським головою зробити збаражанами і гостям міста новорічне свято.  Зараз ми займаємося тим, щоб святково прибрати центральну частину міста. Наш майдан виглядатиме не гірше, як аналогічна площа у європейському містечку. Над цим працюють київські фахівці.

Друге – це ФОК, який знаходиться на стадіоні. Сподіваюся, що цьогорічні міжнародні змагання з вільної боротьби відбудуться вже в оновленому спортивному залі. Надзвичайно важливе питання – завершення ремонту  будинку культури у Збаражі, а також відновлення будинку культури у містечку цукрового заводу, який був незаконно переданий у приватну власність і зараз через суд його таки вдалося повернути. Плануємо навести порядок у парку Бурляя, парку біля озера, обов’язково відновити роботу громадських вбиралень у Збаражі. Не менш актуальні питання –  водогін та очисні споруди. Шукаємо можливість як поліпшити фінансування комунальних підприємств міста. Багато планів і  щодо району. Варто зазначити, що нам дуже пощастило з головами сільських рад. З ними у нас налагоджена тісна співпраця. Я би дуже хотів щоб кожне село  освітлювалися, мало добрі дороги, школу, клуб і мало такі ж можливості як і жителі великих міст. До речі, те наскільки важливо, щоб клубні установи району опалювалися я відчув безпосередньо на собі, коли кілька годин провів у клубів в Гніздичному під час зустрічі з громадою. У цей день я чітко для себе визначив що це для мене буде питанням номер один у 2012 році. Я маю конкретні плани щодо кожного клубу і робитиму усе, щоб поліпшити умови в усіх закладах культури району.

А загалом планів і роботи стільки, що все це  важко висвітлити в одному інтерв’ю. Окремі напрямки роботи райдержадміністрації вимагають окремого висвітлення, що ми обов’язково зробимо на шпальтах газети.

-Дякую за розмову. Успіхів в усіх починаннях.

Розмовляла Світлана Боднар

Народне слово

10 січня відбудеться дев’ята сесія Збаразької районної ради

Як правильно наряджати ялинку у 2012 році