Тернопільщина “заробить” на виборах 75 мільйонів доларів

Поділитися

Вибори в мажоритарних округах навряд чи будуть чесними.

Про це заявив глава Комітету виборців Олександр Черненко в інтерв’ю ЛігаБізнесІнформ.

“Мажоритарні вибори завжди були проблемними – досить згадати досвід 1998, 2002 років”, – нагадав він.

За його словами, в округах, як правило, балотуються два-три “великоваговики”, що вкладають у кампанію величезні суми, і для них головне виграти за будь-яку ціну, без оглядки на оцінки міжнародного співтовариства.

“Звичайно, усі хотіли б виграти чесно, але не у всіх виходить. Якщо кандидат, що уклав величезні ресурси у свою кампанію, побачить, що за тиждень-два до голосування він відстає від конкурентів, у хід підуть адмінресурс, підкуп виборців, аж до прямих фальсифікацій на дільницях і в комісіях. Тому про прозорість мажоритарки говорити навряд чи можна”, – заявив Черненко.

“Розумієте, при пропорційній системі на виборах є кілька переможців, а при мажоритарній – тільки один, тому ставки вищі, ризик більший, боротьба жорстокіша”, – відзначив він.

На питання про політтехнологів і їх задіяність в кампанії, Черненко сказав, що мажоритарка в Україні – це 225 округів, на кожнім з них буде по два-три кандидати, готових витратити на кампанію $4-5 млн.

“Виходить 700 осіб, яким потенційно потрібні технологи. Робота дістанеться і гарним, і поганим. Комусь з кандидатів “впарять” і закордонних фахівців. Я б не переоцінював ні вартість, ні професіоналізм імпортних політтехнологів”, – сказав Черненко.

Як відомо, на Тернопільщині є 5 мажоритарних округів. Якщо на кожний округ знайдеться хоча б по 3 мільйонери, то вони витратять на піар не менше 15 мільйонів. Якщо вірити, звісно, Черненку.

Сьогодні мер Тернополя трансформується у Куклачова

Як читають тернопільські інтернет-ресурси?