У Зборові буде новий парк

Поділитися

Спеціалісти факультету екології і садово-наукового господарства Бережанського агротехнічного інституту нещодавно репрезентували проект нового парку, яким незабаром милуватимуться під час прогулянок зборівчани.

Замість лісу — парк
Над проектами працювали науковці на чолі з деканом факультету Бережанського агротехнічного інституту В. Кузьовичем — завідуючий кафедрою садово-паркового господарства Юрій Гринюк, доценти Іван Шляхта та Дмитро Бідолаха. Вони розповіли, що коли вперше приїхали до Зборова та побачили стан парку ім. Богдана Хмельницького, то взялися за голови.
Парк, який заклали у 50-60 роках, перетворився в ліс. Крім того, більшість насаджень становили швидкоростучі дерева, що вже встигли зістаритися, багато з них засохли, тому були небезпечними. Роботи перед спеціалістами Бережанського аграрнотехнічного інституту був непочатий край. Власне, вони зауважують, що цей проект поки що наймасштабніший із подібних у всій Західній Україні.
Потрібно було дати лад із майже півсотнею дерев, які давно переросли, — викорчувати, реалізувати їх, розчистити місце. Професіонали-лісівники казали, що таку площу треба готувати (від зрізання до висадження дерев) упродовж трьох років. А зборівчани методом народної будови впоралися за три з половиною місяці.
У парку вже висаджено дерева зусиллями працівників та студентів Зборівського коледжу ТНТУ ім. І. Пулюя, а доставляли Б. Кармазин, М. Гринтус, В. Коваль, працівники Бережанського інституту та лісники Мшанецького і Залозецького лісництв, які входять до ДП “Тернопільське лісове господарство”.
Бережанські спеціалісти розповіли, що парк буде поділено зонально, тож матимуть змогу відпочити й малеча і молодь, і старші люди. Уже проведено капремонт танцювального майданчика, літньої естради, є частина нового паркану, з’явився дитячий майданчик.

8 січня на залізничному вокзалі станції Тернопіль виступив Муніципальний Галицький камерний оркестр з спеціальною різдвяно-новорічною програмою «Для тих, хто в дорозі»

Зеленіти Тернопіллю