Зеленіти Тернопіллю

Поділитися

Хоростківський державний дендрологічний парк засновано В.Г.Корчемним 1972 року. Тоді він займав площу 18 гектарів і був підпорядкований Тернопільській державній сільськогосподарській станції Української академії аграрних наук.

Крок до його створення зробили ще восени 1957 року. Працівники лісового господарства Тернопільщини приурочили це до сорокаріччя жовтневого перевороту, а в той час «Великого октября». Висадили дерева місцевого походження за проектом і безпосереднім керівництвом головного інженера обласного управління лісового господарства В’ячеслава Шевченка, який, на жаль, уже не з нами.
Після закінчення лісогосподарського факультету Львівського лісотехнічного інституту мене скерували в Чортківський лісгосп. Вважаю, що мені пощастило, тому що, крім лісогосподарського виробництва, в лісгоспі вели наукову роботу. Очолювали лісгосп директор Микола Грицюк і старший лісничий Микола Романський, під впливом і з допомогою яких я поглиблював свої лісівничі знання, працюючи на посаді помічника лісничого Заліщицького лісництва.
За ініціативою М. Романського в Гермаківському лісництві у 1956 році було створено дендропарк із місцевих порід. У наступні роки лісничий Гермаківського лісництва заслужений лісівник УРСР Микола Денека завозив із різних ботанічних садів, парків, дослідних станцій посадковий матеріал, живці та насіння екзотичних порід. З роками дендропарк збільшувався — сьогодні він займає 56 гектарів і налічує понад дві тисячі деревно-чагарникових порід, секкулянтів та кактусів, які проростають в оранжереї.
Під час посадки Хоростківського парку я зустрівся з помічником лісничого Гермаківського лісництва І. Заклецьким, котрий вже мав досвід у лісівничій спеціальності та створенні дендропарку.
Сьогодні державний Гермаківський дендропарк служить базою вирощування декоративного посадкового матеріалу для створення нових парків та скверів, поповнення вже існуючих. Тут ведуться науково-дослідницькі роботи, проходять практику студенти вищих навчальних закладів, учні технікумів, проводяться екскурсії біологів, учнів шкіл, туристів.
Ярослав Осадчук
м. Чортків
Довідка.

Державний дендрологічний парк у Хоросткові є пам’яткою садово-паркового мистецтва республіканського значення. Він підпорядкований Тернопільському науково–виробничому об’єднанню «Еліта» Української академії аграрних наук. Тут займаються інтродукцією (переселенням), акліматизацією (пристосуванням до нових умов) різних видів дерев та чагарників. Зокрема, акліматизують хвойні, магнолієві, виводять нові їх різновидності та форми. У колекції — понад півтори тисячі видів, різновидностей, форм екзотичних, реліктових та аборигенових дерев і чагарників, представників трав’янистої флори з п’яти континентів.

У Зборові буде новий парк

Визначено переможців виставки-конкурсу «Новорічно-різдвяний подарунок»