Чергову атаку Московського Патріархату на українські святині, здається, відбито. Чи надовго?

Поділитися

Патріарх Філарет написав Януковичу “про внесений 11 січня 2012 р. на розгляд Верховної Ради України законопроект N9690 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям) “.

“За красивою назвою законопроекту фактично ховається намір дозволити приватизацію Московським Патріархатом українських національних святинь – Києво-Печерської Лаври, Почаївської Лаври, Богоявленського монастиря в Кременці.

Більше того, додатком до законопроекту передбачається передача у власність Московського Патріархату комплексу Феодосіївського монастиря (охоронний N7, вул. Січневого повстання, 32) – того, комплексу, який 20 років на законних підставах перебуває у користуванні Київського Патріархату, і де діє чоловічний монастир!

Як відомо, УПЦ (Московського Патріархату) є структурною частиною Російської Православної Церкви. Тому немає ніякої юридичної гарантії того, що українські святині, формально передані у власність монастирям УПЦ (МП), по суті не стануть власністю безпосередньо російської структури – Московської Патріархії.

На численних прикладах – від ціни на газ до боротьби проти українського сиру – ми добре бачимо, яку недружню політику веде нинішнє російське керівництво проти України. Переконаний: бажання Кремля отримати контроль над українською газотранспортною системою, затягти у кабальний “митний союз” та ініціативи “приватизації” на користь Московського Патріархату українських святинь – події з одного ряду.

Частина комплексу Києво-Печерської Лаври, Почаївська Лавра і Богоявленський монастир у м. Кременець давно передані у користування відповідним монастирям УПЦ. Це цілком дозволяє їм повноцінно проводити свою статутну діяльність, але також і зберігає за державою контроль за станом визначних пам’яток духовної та матеріальної культури світового значення. Переконаний, що цей порядок є оптимальним з точки зору балансу інтересів держави і відповідних релігійних громад, а тому має зберігатися і надалі.

Слід наголосити також, що все церковне нерухоме майно було за правління російської імператриці Катерини ІІ відібране у власність держави. І юридично Православна Церква у межах Російської імперії була лише розпорядником, а не власником майна, тим більше, що й сама вона юридично була державною структурою. Це створює додаткові проблеми у питаннях реституції.

Автори законопроекту в його мотивувальній частині посилаються на європейські рекомендації щодо реституції церковного майна. Але посилання на ці рекомендації є безпідставними, адже їх законопроект спрямований не на комплексне вирішення питання реституції, а на передачу духовних святинь українського народу конкретним громадам лише однієї Церкви.

Особливе ж обурення викликає намагання авторів законопроекту тихцем відібрати у Київського Патріархату на користь Московського Патріархату комплекс Феодосіївського монастиря в Києві! Невже народні депутати України не розуміють, яке релігійне протистояння вони провокують лише самими намірами вчинити подібне беззаконня?

Переконаний: міжконфесійний мир легко порушити – але важко відновити.

Впевнений: українські святині мають залишатися власністю українського народу.

Тому від імені Української Православної Церкви Київського Патріархату звертаюся до Вас, як до гаранта конституційних прав, з наполегливим проханням вжити всіх, передбачених законодавством засобів для того, щоби не допустити прийняття і введення в дію провокаційного законопроекту N9690″.

Очевидно, що такого ж листа Його Святість направив і Володимиру Литвину, бо голова Верховної Ради в ефірі “Шустер Live” cказав, що отримав лист від Патріарха Філарета.

І хоча Литвин є парафіянином УПЦ МП, він правильно діагностував основну проблему українського Православ’я: “У нас не виникає проблем, коли кажуть – треба передати, ну скажімо іншим конфесіям, а корінь проблеми заключається в тому, що тут є УПЦ Московського патріархату”. Голова ВРУ наголосив, що потрібно відкласти розгляд у парламенті України законопроектів, які “є дискутивними, які розколюють політикум, які розпалюють українське суспільство”.

Заяву фракції “БЮТ-Батьківщина” щодо законопроекту озвучив днями Володимир Яворівський: “У нашій державі відбувається дуже активна і брутальна зачистка культурного та духовного поля. Але те, що пропонується зараз, виходить уже за будь-які рамки і політики, і моралі. Про що йдеться? Група – язик не повертається сказати, що це народні депутати, але статус у них саме такий – група провокаторів, (інакше їх назвати не можу), куди входять троє від Партії регіонів, по одному представнику від Блоку Володимира Литвина і від комуністів, майже місяць тому внесла на розгляд парламенту законопроект, в якому депутатам пропонується віддати наші найбільші національні пам’ятки – Києво-Печерську Лавру, Почаївську Лавру, Федосійський храм у Києві (який законно належить Київському патріархату), інші історичні духовні об’єкти у власність Московського патріархату. Тобто, вилучити їх із власності народу. Йдеться про найганебнішу, найстрашнішу крадіжку віку – в українського народу хочуть викрасти найбільші національні духовні об’єкти і передати одному патріархату! Хто дав право це все забирати? До законопроекту додано перелік – близько 200 об’єктів, які будуть передані Московському патріархату. Скажіть, будь ласка, за нашою найбільшою святинею – Києво-Печерською Лаврою, буде доглядати Московський патріархат, духовний центр якого перебуває за межами України? Що буде з цим об’єктом світового значення, який перебуває під опікою ЮНЕСКО? Через те, сьогодні вже піднялося Тернопілля, піднімається Хмельниччина, підніметься український народ, протестуючи проти цього замаху на народну власність. Тому ще раз кажу – вам не вдасться цього зробити, ми піднімемо український народ і не віддамо у приватну власність наші українські святині!”[

Запрошую вас та ваших друзів приєднуватися до групи Київська християнська традиція на ФБ.

Олег Медведєв, політтехнолог, віце-президент Української PR-Ліги

Ющенко розсмішив: хоче балотуватися в Раду за списком об’єднаної опозиції!?

Про аварію губернатора Хоптяна створили відеоролик