Дещо про сонцезахисні окуляри

Поділитися

Скоро весна. Яскраво засвітить сонце, яке принесе нам не тільки гарний настрій після довгої похмурої зими, а й нагадає про необхідність захисту наших очей.

Вже багато століть люди прагнуть це зробити. Широкополі капелюхи в старому давньому Китаї, пов’язки з прорізами і вставками із слюди в Японії, смужки шовку, просочені смолою в Індії — що тільки не використовувалось для захисту від сонячних променів. Справжні ж сонцезахисні окуляри, такі, якими ми звикли їх бачити, були винайдені 200 років тому у Франції і призначалися для захисту очей солдатів армії Наполеона. З тих пір технології удосконалювалися з року в рік, і до окулярів пред’являлися все більш і більш високі вимоги.

Зазвичай, вибираючи окуляри, ми велику увагу приділяємо тому, наскільки вони модні, чи пасують до лиця, чи зручні. Безперечно, це все важливі чинники. Але не потрібно забувати при цьому, що сонцезахисні окуляри — це не тільки модний аксесуар, а насамперед, захист, що забезпечує здоров’я наших очей. Сьогодні численні дослідження довели, що носити сонцезахисні окуляри просто необхідно.                            ‘”

Спочатку розберемося, від чого ми захищаємо очі. Від сліпучого сонця, від яскравого сонячного світла? Так, багато хто вважає, що лінзи сонцезахисних окулярів оберігають тільки від сліпучого світла, тому вибирають окуляри потемніше. Але ж це не найбільша проблема. Сонцезахисні окуляри створені головним чином зовсім для інших цілей. Ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання можуть викликати куди серйозніші проблеми із зором, ніж світло. Коли ми дивимось на сонце незахищеними очима, UV промені майже повністю поглинаються рогівкою та кришталиком, і ,частково, сітківкою. До чого це може призвести? При дії променів на рогівку не виключено її пошкодження. Дія їх на кришталик, як вважають фахівці, поступово може привести до його помутніння, розвитку катаракти. А якщо страждає і сітківка, не виключені дегенеративні зміни так званої жовтої плями.

Інфрачервоні (теплові) промені також поглинаються і рогівкою, і кришталиком, але на відміну від ультрафіолетових, більше діють якраз на сітківку. Недаремно її опік може відбутись навіть під час сонячного затемнення. У цей момент йде великий потік теплового випромінювання, і дія на сітківку може бути дуже сильною. Таким чином, сонцезахисні окуляри — не дань моді, а часто насущна необхідність.

Як же правильно підібрати сонцезахисні окуляри?

Відразу хотілося б сказати, що дуже маленькі окуляри, хоч і виглядатимуть дуже стильно, але будуть поганим помічником у захисті від сонця. Тепер спробуємо визначитись з матеріалом оправи. Він повинен бути легким і гіпоалергенним. Щодо матеріалу, з якого виготовлені лінзи, – то тут вибір невеликий: пластик або скло. Традиційно, скляні лінзи вважаються кращими. Вони стійкіші до подряпин, забезпечують хороший захист від ультрафіолету. Такий варіант швидше підходять для людей з поганим зором, що носять звичайні окуляри. Вони можуть носити влітку «хамелеони» – окуляри з лінзами, які «тонуються» на сонці. Але основним недоліком скляних лінз, звичайно ж, залишається їх крихкість. Завжди існує ймовірність того, що скло розіб’ється та може пошкодити очі. Крім того, скляні лінзи набагато важчі, ніж пластикові. Окуляри з такими лінзами не рекомендується носити людям, які ведуть активний спосіб життя, і, особливо, дітям.Сонцезахисні окуляри, лінзи яких виготовлені з полімеру (пластику), безпечніші, ніж скляні. Для захисту від шкідливого випромінювання при виготовленні до складу пластику вводяться спеціальні добавки, а також наносяться спеціальні покриття на готові лінзи. Це все, звичайно, стосується якісних пластикових лінз. Особливо популярними на сьогодні стали поляризовані лінзи, які, завдяки новій технології їх виготовлення, блокують 99% відбитого світла «сонячних зайчиків», що засліплюють і подразнюють очі. Зображення в таких лінзах залишається чистим і ясним. Тепер, щодо вибору кольору сонцезахисних лінз. Це, як правило, залежатиме від особистих переваг. Але корисно знати, як ті або інші відтінки впливають на сприйняття навколишнього світу. Найоптимальнішими вважаються лінзи темно-сірого та коричневого відтінків. Передача кольорів в них найбільш відповідає реальності, очі менше стомлюються, а також відбувається максимальна фільтрація шкідливих променів. У жодному випадку не рекомендуються червоні лінзи, які приводять до спотворення кольорів, і як наслідок, погіршення орієнтації. Жовті і оранжеві окуляри хороші в умовах, коли сонце не дуже яскраве. Лінзи, затемнені восновному у верхній своїй частині з плавним переходом донизу, будуть зручні, коли потрібно захиститись тільки від яскравих верхніх сонячних променів. Окуляри з дзеркальним ефектом призначені усунути всякого роду відблиски, наприклад, на морі або в засніжених вершинах гір.

А тепер – про найважливіше. Купуючи сонцезахисні окуляри, ви повинні обов’язково спитати у продавця-консультанта всі документи, що підтверджували би, що даний виріб відповідає встановленим медичним критеріям безпеки.

Це необхідно зробити для того, щоб Ви були цілком впевнені в тому, що придбали якісний товар, а не підробку, яка може нанести велику шкоду здоров’ю Ваших очей.

І, насамкінець, пам’ятайте, якими дорогими не були Ваші сонцезахисні окуляри, це аж ніяк не означає, що вони у процесі носіння не будуть дряпатися. їх стан буде залежати від Вашої особистої культури поводження з речами. Ось кілька порад, які допоможуть зберегти цей потрібний аксесуар в хорошому стані протягом багатьох років:

1.     сонцезахисні окуляри необхідно зберігати в твердому футлярі із внутрішнім покриттям з тканини.

2.     протирати лінзи тонкою і м’якою тканиною, а не підручними матеріалами, що може привести до подряпин.

3.     окуляри потрібно класти на стіл тільки лінзами вверх.

4.     не рекомендується проводити ремонт окулярів в домашніх умовах, для усунення поломки необхідно звернутись в спеціалізовану майстерню.

Бережіть свій зір – його легко втратити, але відновити важко і дорого. Захистіть свої очі і створіть їм комфорт!

Чекаємо вас за адресою м. Тернопіль, вул. Живова, 28 тел. 52-57-57, 40-05-17.

 

УЄФА стає на захист безпритульних тварин

У Тернополі вчорашня доба мала 40 хвилин