У Тернополі вчорашня доба мала 40 хвилин

Поділитися

В українському домі «Перемога» відбулось дійство під назвою  “Доба. Безсмертя”. Тернопільський гурт “Називний відмінок” представив пісні з нового альбому “Доба”.  Тернопільська поетка Зоряна Биндас зачитала твори із дебютної книги “Безсмертя”.  Все це ви зможете побачити в деталях на відео.

У рамках музично-літературного проекту побачив світ також диск з обкладенкою книжки  Зоряни Биндас під назвою «Безсмертя». Вірші там  можна і читати, і слухати. Спеціально для презентації колектив підготував программу, яка зв’язана таким чином, що пісні і вірші, ніби, проходять протягом доби: на початку – ранкова тематика, яка плавно переходить у день, аж до глибокої ночі.

Як і всі творчі заходи, початок ніяк не розпочинався добрих  20 хвилин. Як виявилось, це було пов’язано не з оргмоментами, а очікуванням  мера Тернополя. Сергій Надал «засвітився» не лише в залі, але й на сцені. Не вибачався за спізнення. Організатори теж вважали це нормою. Опісля, голова міста, не дочекавшись завершення, дременув у справах. І даремно.

Зрозуміло, що митці у всі віки потребували покровителів, щоб розвивати творче начало. Проте, молоді обдаровані люди, які з перших кроків «прогинаються» під владу… Що тут скажеш, підбирайте епітети для розуміння самі… А наразі просто сумно. Сумно, бо прогресивні юнаки і дівчата  не мають хребта. Якось не хочеться особливо «розвивати тему»,  оскільки організували дійство справжні таланти. Особливо солістка «Називного відмінка». Вона явно переросла свій колектив. Проте, можливо, це творчий задум, щоб музиканти були блідою тінню солістки. Що ж до  поетки Зоряни Биндас, то вона була справжньою «сніговою королевою»: мінімум емоцій, як і її вірші. Словом, дівчата працюють на контрастах. Якщо Оксанка Балуцька – як краплинка ртуті у манері виконання пісень, у спілкуванні із залом і навіть у погляді, то редакторка «Погляду» Зорянка Биндас як шматок криці: ти або сприймаєш її і тобі це подобається, або цілковитий аборт.  У поєднанні ж ці дівчата виглядають  неперевершено. Особливо, коли ще й техніку «вирубує»  під завісу містичної пісеньки.

От написав це все… Думаю, для чого мені ворогів наживати? Ще образяться. А з іншого боку – а чому б і ні? Знає, наприклад, Зорянка, що їй повезло з Андрієм (а не навпаки 🙂 ). Чи про відносну журналістику. Бо споглядаючи їхній виступ, краєм вуха почув від «колєжанок», що Зоряна на прес-конференції не ходить. Яка це мовляв журналістка? Подумалось, і правильно робить, що час даремно не втрачає. І для чого? Для двохвилинного радіосюжету слухати годинний виступ маразматиків від влади? Або вразила «порада» тих же глядачок, що поетці краще вдягати довгу спідницю через її природні «особливості». Напевно,  Зорянка мала суперефектний вигляд 🙂

Щоб там ще не говорили, але висновок  доброзичливці і таємні не доброзичливці зробили для себе: дійство від «Називного відмінку» і Зоряни Биндас вдалося. Принаймні для виконавців та їхніх фанатів. Люди були щасливі. А це – найважливіше у наш складний час.

Спасибі, Вам, й від мене за неймовірну 40-хвилинну добу.

 Борис Машлянка

P.S. Сьогодні Зорянка Биндас святкує день народження. «Про все» щиро вітає талановиту колегу зі святом і бажає підкорити усі висоти, які вона планує 🙂

Дещо про сонцезахисні окуляри

Дмитро Фірташ будує найбільший на Західній Україні тепличний комплекс за 100 мільйонів доларів