До Тернополя завітає національна серія фотовиставок портретів соціально незахищених дітей і молоді «Щастя ─ це …?!»

Поділитися

20 лютого у Тернополі відбудеться презентація всеукраїнського проекту серії фотовиставок про малозабезпечених дітей, тисячами яких понад 10 років опікуються організації міжнародного благодійного фонду Карітас України у різних регіонах нашої країни. Фотоекспозиція із декількох десятків фотознимок вже побувала у Львові, а незабаром помандрує до Хмельницького, Коломиї, Києва і Донецька.

На кожній світлині відображено портрет дитини, що в силу певних обставин перебуває в складних життєвих обставинах. Це діти із неблагополучних, малозабезпечених сімей, діти-сироти, діти трудових мігрантів. Вони мріють, навчаються, посміхаються, вміють щиро радіти речам і людям, що оточують їх, знають, чим є щастя.

NB! За даними видання «Комсомольська правда» сьогодні в Україні близько 136 тисяч дітей  виховуються в 60 тисячах неблагополучних сімей. Кожна десята дитина в Україні – безпритульна. Кожен другий безпритульний регулярно вживає алкоголь і наркотики. Багато бездомних дітей заробляють собі на життя крадіжками, розбоєм і проституцією.  Дослідження ЮНІСЕФ свідчать, що 10% безпритульних дітей – неписьменні, а інші мають рівень знань, який не відповідає їхньому віку.

Метою проекту серії фотовиставок є актуалізація проблематики дітей у складних життєвих обставинах, привернення уваги громадськості, медіа, влади.

Напрямок роботи соціального супроводу кризових дітей та молоді і їхніх сімей системно і цілеспрямовано функціонує більше 10 років, і є ключовим у роботі Карітасу України. В роботі, окрім забезпечення базових потреб кризових дітей (одяг, взуття, теплі обіди, можливість скористатись пральнею та душовою, медичний огляд), на передньому плані стоїть створення умов для духовного, креативного та психосоціального розвитку. Діти та молодь отримують інформаційну допомогу, психологічну і юридичну консультацію. Працівники Карітасу України організовують позашкільну роботу в гуртках, терапію мистецтвом, ігрову терапію, спеціальні тематичні тренінги, дискусії, також спортивні змагання, екскурсії, походи, відпочинкові і освітні табори, де діти і молодь здобувають нові соціальні навики, згуртовуються.

Мета даного напрямку соціальної діяльності сприяти реінтеграції та соціальній адаптації дітей та молоді, які опинились у складних життєвих обставинах, підтримати сім’ї з дітьми, що перебувають в кризі. Соціальні працівники Карітасу не лише працюють в соціальних центрах, але й виходять на вулиці, відвідують школи та сім´ї в їх помешканнях, а відтак є дуже мобільними, завжди орієнтуються на інтереси і потреби дітей, вимоги суспільства і часу. Ціль щоденної праці із потребуючими дітьми – запропонувати альтернативу, допомогти самостійно покращити своє життя, адаптувати світогляд, соціалізуватись і самореалізуватись.

Важливо усвідомити, що нині в міру складних соціально-економічних умов в Україні та минулого країни, масштаб проблематики кризових дітей є дуже небезпечним і серйозним викликом для розвитку не лише цієї категорії людей, ─ що в найближчому майбутньому стануть рушійною силою держави, ─ а й суспільства загалом.

Запрошуємо і Вас долучитись до запропонованої серії фотовиставок портретів соціально незахищених дітей. Загляніть до їх світу, цінностей, поглядів на буденне життя, мрій на майбутнє, ─ відчуйте, чим насправді є щастя для нашого нового покоління!

Місце і час проведення фотовиставки: Український Дім «Перемога» (бульв. Т. Шевченка, 27), 20 лютого – 5 березня (відкриття проекту у Тернополі ─ 20 лютого о 14.00).

 

 

 

За більше детальною інформацією звертайтесь до менеджера зовнішніх зв’язків Карітасу України ─

Надії Чорної,  099 090 23 55, pr@caritas-ua.org.

 

 

 

 

 

 

 

 

Довідка про Карітас України:

 

Карітас (від лат. “caritas” – милосердя, самовіддана, безкорисна любов) – це міжнародна мережа благодійних організацій, яка займається підтримкою розвитку громадянського суспільства, наданням матеріальної і соціальної допомоги, розвитком традицій філантропії.

Перша організація Карітасу була створена у німецькому місті Фрайбург у 1897 році католицьким священником, згодом почали утворюватися подібні організації в інших країнах. 1950 року благодійні організації Карітас з різних країн об’єдналися в Карітас Інтернаціоналіс – який зараз є конфедерацією 162 національних благодійних організацій, що діють у близько 200 країнах світу.

Перші регіональні організації Карітасу почали виникати в Україні з набуттям незалежності ще у 1992 році; в основному, вони займалися розподілом гуманітарної допомоги. Проте суспільні потреби зумовили розширення напрямків соціальної роботи Карітас в Україні, що привело до створення громадської організації – Карітас України. Сьогодні налічується 12 таких регіональних організацій, також парафіяльні Карітаси.

Місією Карітасу України є розвиток традицій доброчинної діяльності та здійснення соціальної роботи, виходячи із християнських морально-етичних цінностей.

Метою Карітасу України є розробка та впровадження національних програм для забезпечення соціальної допомоги та підтримки найбільш потребуючого населення України незалежно від національної приналежності чи віросповідання.
Існують пріоритети Карітасу України, спільно погоджені усіма організаціями:

  • допомога соціально незахищеним людям, яка включає в себе комплекс послуг на базі соціальних центрів, що діють при регіональних організаціях Карітас – допомога одягом, безоплатне харчування, побутові послуги, допомога медикаментами тощо;
  • медико-соціальні послуги одиноким літнім людям, які забезпечуються національною програмою „Домашня опіка“, що діє при регіональних організаціях;
  • діяльність служб допомоги людям у несприятливих життєвих обставинах, зокрема одиноким матерям, жінкам, що зазнали сексуального насилля та насилля в сім’ї, ув’язненим, узалежненим від алкоголю та наркотиків;
  • допомога дітям та молоді, сім’ям – мобільна робота з дітьми та молоддю із кризових сімей, допомога дітям із малозабезпечених родин, опіка дітьми трудових мігрантів, робота дитячих сиротинців та оздоровчих таборів та інше;
  • реабілітація і соціалізація  людей з особливими потребами;
  • допомога у надзвичайних ситуаціях  потерпілим від катастроф та стихійних лих ─ Карітас України за час своєї діяльності реалізував 8 великих проектів матеріальної, соціальної та психологічної допомоги жертвам стихійних лих;
  • в останні роки значного розвитку набула діяльність Карітасу, пов’язана із процесом нелегальних міграцій ─ реінтеграція і репатріація українських мігрантів, протидія торгівлі людьми, зокрема жінками, лобіювання інтересів мігрантів, наукові дослідження соціальних проблем мігрантів;
  • робота, спрямована на профілактику і лікування ВІЛ\СНІДу; 
  • діяльність шпиталю Ім. М.Шептицького у Львові, який надає медичну і соціальну допомогу людям, що перебувають у кризових життєвих обставинах, також є постійно діючий хоспіс;
  • крім того, регіональні Карітаси на місцях реалізують «базові послуги»: роздача гуманітарної допомоги, благодійні їдальні, соціальні центри для дітей. Також Карітас України проводить постійні благодійні акції, спрямовані на збір пожертв для надання допомоги потребуючим та реалізації соціальних проектів та програм: «Різдвяна свічка», «Шкільний портфелик», «Великодній кошик», Святий Миколай іде до сиріт» та інші.

 

До проектів Карітасу України залучено близько 500  працівників і 1000 волонтерів. Принципами роботи працівників Карітасу України є посвячення, професійність, відповідальність, прозорість діяльності, християнська інспірованість.

На сьогодні серед основних завдань нашої організації є подальший розвиток співпраці із партнерами за кордоном та в Україні, розробка нових концепцій соціальної роботи, впровадження в життя нових соціальних програм та проектів. Карітас України в усіх сферах своєї діяльності намагається розвивати конструктивне співробітництво з іншими організаціями та державними службами для досягнення спільної мети – допомогти потребуючим.

 

Адреси соціальних центрів для дітей і молоді Карітасу України:

 

 

м. Київ, вул. І.Микитенка, 7Б,

тел./факс (044) 5120085

 

м.Донецьк, вул. Чернігівська, 6А

м.Донецьк, вул. Фоміна, 1А,

тел./факс (062) 2038436

 

 

м.Хмельницький, вул. Зарічанська, 10/3,

тел./факс (0382) 785989

 

м.Тернопіль, вул. Замонастирська, 1,

тел./факс (0352) 521517

 

м.Львів, вул. К.Левицького, 111,

тел./факс (032) 2767637

 

 

Національний координатор програм допомоги сім’ям, дітям та молоді:Зоряна Лукавецька, zorjana@caritas-ua.org.

МБФ “Карітас України”, 79016  м. Львів, вул. Озаркевича, 4, тел./факс (032) 2255890, 2255891, е-mail: caritas@caritas-ua.org, www.caritas-ua.org.

Як у тернополі вшанували афганців (відео)

Тернопільські підприємці і виробники дізналися як експортувати до Європейського Союзу