Двох керівників райвідділів міліції покарано за неналежну роботу із заявами про злочини

Поділитися
    У зверненні колегії МВС України до особового складу органів внутрішніх справ України та військовослужбовців внутрішніх військ, оприлюдненому міністром Віталієм Захарченком, наголошено на «виключенні практики маніпулювання статистичними показниками та їх свідомого викривлення, створення уявного благополуччя, окозамилювання, гонитви за кількісними результатами на шкоду дотриманню прав і свобод людини, ухилення від реєстрації злочинів».
Працівники штабу обласного управління внутрішніх справ серед інших питань контролюють дотримання обліково-реєстраційної дисципліни, організацію роботи чергових частин із реагування на заяви, повідомлення, іншу інформацію про злочини.
З початку року до дисциплінарної відповідальності за допущені порушення при розгляді звернень громадян притягнуто 16 працівників органів внутрішніх справ, в тому числі двох керівників райвідділів.
Згідно зі статтею 10 Закону України “Про міліцію” правоохоронці зобов’язані приймати та реєструвати заяви й повідомлення про злочини, що вчинені або готуються, незалежно від місця і часу їх скоєння, повноти отриманих зведень і форми подання, а також особистості заявника. Їх приймають цілодобово оперативні чергові того органу внутрішніх справ, до якого звернулася особа чи надійшло повідомлення.
За межами дислокації органу внутрішніх справ працівник міліції незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу в разі звернення до нього громадян, або службових осіб з заявою чи повідомленням про злочин, що вчинений або готується, або в разі безпосереднього виявлення такого зобов’язаний вжити заходів до його припинення, надати допомогу особам, які цього потребують, встановити і затримати осіб, які вчинили злочин. Правоохоронець має забезпечити охорону місця події і повідомити про це у найближчий підрозділ міліції.
Згідно з вимогами чинного КПК України, заяви або повідомлення представників влади, громадськості чи окремих громадян про злочин можуть бути усними або письмовими. Усні заяви заносяться до протоколу, який підписують заявник та посадова особа, що прийняла заяву. При цьому заявника попереджають про кримінальну відповідальність за свідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, про що відмічається в протоколі.
Письмова заява повинна бути підписана особою, від якої вона подається. До порушення справи слід пересвідчитися в особі заявника, попередити його про відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину і взяти від нього відповідний підпис.
Повідомлення підприємств, установ, організацій і посадових осіб повинні бути викладені в письмовій формі.
За заявою і повідомленням про злочин у термін не більш як 3 доби від дня надходження до органу внутрішніх справ повинно бути прийняте одне з таких рішень: про порушення кримінальної справи, відмову в порушенні кримінальної справи, або про направлення заяви чи повідомлення за належністю.
Коли є необхідність перевірити заяву або повідомлення про злочин до порушення справи, така перевірка здійснюється в термін не більше 10 днів шляхом відібрання пояснень від окремих громадян чи посадових осіб, або витребування необхідних документів.
Якщо працівник міліції не приймає заяву, звертайтеся на телефон довіри в обласне управління міліції 52-35-13.
Віднедавна у міліцейських підрозділах для зручності громадян створене «єдине вікно» для прийому заяв і повідомлень. Особовий склад міськрайорганів, згідно з графіком чергування, приймає заяви і повідомлення від мешканців у визначені години.

Чоботи й машину вкрав, гріхи на молодість списав

СБУ впіймала начальника-хабарника, який за 3,5 тисячі євро влаштовував на роботу в тернопільський «Антикорупційний комітет України»