Йосиф Сліпий був частиною монументального фундаменту, на якому будувалася наша духовність, наша церква, наша держава

Поділитися

Голова обласної ради Олексій Кайда, представники влади та громадськості сьогодні, у день народження Патрірха, поклали квіти до підніжжя пам’ятника Йосипу Сліпому біля Катедрального собору. Очільник обласної ради також взяв участь у відкритті документальної виставки в обласному архіві «Віра серця мого…»,  приуроченої до світлої дати народження патріарха.

«Патріарх Сліпий пройшов тернистий земний шлях. При комуністичній владі убивці та насильники отримували по 10-15 років, а священнослужитель, патріарх був за гратами 18 років. Тодішня держава – СССР – боялася високодуховних, високоморальних постатей. Адже ці особистості могли вселити в українську націю, в усі поневолені народи дух боротьби та міцності. Йосиф Сліпий був не цеглинкою, а частиною монументального фундаменту, на якому будувалася наша духовність, наша церква, наша держава. Патріарх  слугує прикладом, як у найскрутніші часи можна вистояти, як треба любити Бога та свою націю і боротися, як говорив патріарх, за кожну українську душу, молитися за єдину помісну українську церкву. Переконаний, що його мрії обов’язково здійсняться», – зазначив Олексій Кайда.

 

На виставці представлені матеріали із фондів обласного архіву. На стендах – біографічні матеріали, світлини, копії документів, які розповідають про хресний шлях Патріарха Йосифа Сліпого від села Заздрість, де він народився, крізь більшовицькі концтабори ГУЛАГів і до Риму. Частина експозиції присвячена і рокам заслання, а також діяльності у Ватикані. До уваги відвідувачів – праці Йосифа Сліпого та книги про його життєвий шлях.

 

У музейному комплексі родинної садиби Патріарха у селі Заздрість відбулись урочистості з нагоди 120-ліття від дня народження Йосифа Сліпого

У Тернополі колишній головний комсомолець розкаже про соціальну справедливість як основу людської гідності