У музейному комплексі родинної садиби Патріарха у селі Заздрість відбулись урочистості з нагоди 120-ліття від дня народження Йосифа Сліпого

Поділитися

“…молюся за вас, моє Духовне стадо, і за весь Український народ, якого я є сином і якому я намагався ввесь свій вік служити», – ці слова із Заповіту Патріарха, Верховного Архиєпископа, Кардинала і Митрополита Йосифа Сліпого стали лейтмотивом урочистостей з нагоди 120-ліття цього великого церковного та культурного діяча  на його малій батьківщині в селі Заздрість Теребовлянського району, що на Тернопільщині.

Заледве помістила каплиця музейного комплексу родинної садиби Патріарха усіх парафіян та гостей, котрі прийшли помолитися на Святу Літургію, присвячену Кардиналу. Службу Божу відправив Владика Василій Семенюк, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський.

Голова обласної ради Олексій Кайда у дар музейному комплексу родинної садиби Патріарха, зокрема каплиці передав Чашу для Євхаристії.

«Йосиф Сліпий був воістину титаном української нації, – підкреслив очільник облради. – Він був науковцем, сповідником віри та міжнародним захисником переслідуваних християн, видатним діячем розбудови культурно-національного і релігійного життя, відданим патріотом України, став прикладом відданого служіння Українській Греко-Католицькій Церкві, її пастві та всій українській нації,. Його не зламали 18 років радянської каторги, не змусили відмовитися від своєї віри, відступити від інтересів своєї нації. Як істинний український патріот, він без вагань підтримав у 1941 році Акт відновлення Української держави. І сьогодні Патріарх залишається для усіх нас взірцем служіння своєму народу. Ми пишаємось тим, що наша земля народила такого велета духу». Також Олексій Кайда передав для місцевої школи аудіо-диски для дітей «Патріарх Йосиф Сліпий».

Музейний комплекс родинної садиби Патріарха вже вкотре підтвердив свою репутацію культурного осередку життя краю. У рамках святкування 120-ліття Йосифа Сліпого відбулася репрезентація книг Володимира Сергійчука «Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки» та Олега Германа «Князь Церкви» та концерт.

6 березня 2012 року відбудеться 43 сесія Тернопільської обласної ради

Йосиф Сліпий був частиною монументального фундаменту, на якому будувалася наша духовність, наша церква, наша держава