Юрій Чижмарь:«Від боротьби за політичні проекти нам треба перейти до боротьби за Україну»

Поділитися

Нещодавно прийнятий закон про вибори можуть змінити. Таку інформацію поширює то спікер парламенту Володимир Литвин, котрий не виключає, що деякі народні депутати ініціюватимуть внесення змін до виборчого законодавства, то опозиція, яка не згідна вносити будь-які зміни.

На думку голови Тернопільської облдержадміністрації (2007—2010 рр.) Юрія Чижмаря, вислів «зміни заради незмінності» якнайкраще показує суть «виборчого транзиту», що існує в Україні впродовж 20 років. Адже ухвалений торік у листопаді закон «Про вибори народних депутатів України» став уже п’ятим із серії законів щодо проведення виборів до парламенту. За словами Юрія Васильовича, щоразу, коли змінюється влада, вона намагається змінити виборчий закон під себе. І ці зміни цинічно називають реформою!

Наразі в процесі «вдосконалення виборчого законодавства», ініційованого Президентом України в листопаді минулого року, поставлено три крапки. На порядку денному — питання підготовки й ухвалення виборчого кодексу. Висновки комісії ОБСЄ та Венеціанської комісії, як і резолюції Моніторингового комітету ПАРЄ, містять деякі зауваження до цього закону. Саме вони можуть стати приводом для внесення змін. Якщо ми поважаємо світову спільноту, ми повинні врахувати ці зауваження. Основне з них — високий п’ятивідсотковий прохідний бар’єр.

— Не буду забігати наперед, але думаю, що бар’єр знизять, — сказав Юрій Чижмарь. — Це допоможе «розмити» опозицію, оскільки в парламент зможуть пройти дрібні партії, які потрібні владі, — з ними легше створювати коаліцію.

Одразу після прийняття нового виборчого законодавства Юрій Васильович був переконаний, про що зазначав у пресі, що ще до жовтня 2012 р. закон буде змінено простою більшістю без участі опозиції, усі «компромісні» норми відкоригують або нівелюють на користь влади. Наприклад, статтю 52 закону про вибори. Вона дозволяє одній особі одночасно балотуватися до Верховної Ради за списками політичної партії в багатомандатному виборчому окрузі та бути кандидатом в одномандатному виборчому окрузі. Це дає можливість опозиції реально поборотися за перемогу в мажоритарних округах. Але оскільки ця норма рішенням Конституційного Суду України від 26 лютого 1998 р. визнана такою, що не відповідає змісту Конституції України, то є велика ймовірність її скасування.

— Знаючи й розуміючи ситуацію в державі, — зазначає Юрій Васильович, — я бачив новий Закон «Про вибори народних депутатів України», як чергову змову парламентських партій з метою максимально гарантувати свої інтереси на виборах. Влада отримала мажоритарні округи, а парламентська опозиція через п’ятивідсотковий бар’єр усунула від виборів політичних конкурентів — ВО «Свободу», «Удар» Віталія Кличка, «Громадянську позицію»» та ряд партій із блоку «Наша Україна». Таким чином, Партія регіонів домовилася з опозицією про поділ влади у майбутній Верховній Раді.

Наступне зниження бар’єру буде ефектом граблів для БЮТу та «Фронту змін», вважає Юрій Чижмарь. Свого часу вони хотіли усунути від влади всіх, а в результаті з їхніми кулуарними домовленостями з Партією регіонів вони отримають зниження бар’єру й «розмите» їхнє представництво у Верховній Раді наступного скликання.

— Єдиний вихід для України я бачу в об’єднанні демократичного руху в одну політичну партію, щоб за демократію і свободу в Україні боротися єдиним фронтом, а не двома-трьома партіями, бо тоді — це боротьба тільки за партійну владу, — переконаний політик. — Об’єднання необхідно закінчити до виборів, а не обіцяти зробити це після виборів. Це ми вже чули. Тепер опозиційні партії кажуть про єдиного кандидата, проте я вважаю, повинен бути один кандидат від однієї партії.

Юрій Васильович упевнений, жодні три колони опозиції не допоможуть Україні. На боротьбу треба йти тільки єдиною колоною з єдиною метою. Від боротьби за політичний проект під назвою «Фронт змін» чи «Батьківщина» нам потрібно перейти до боротьби за Україну. Потрібно просувати не партійні проекти, тому що кожен з них має власний інтерес, який мало збігається з інтересами самої України. Нам слід боротися за інтереси держави. Заради цього ми живемо, заради цього ми прийшли в політику, заради цього ми готові боротися.

Сьогодні у Тернополі розкажуть про московинсько-єврейське знущання над українцями

Симпатія тернопільського Сірого розкаже усю правду про готелі та ресторацію “файного міста”