Міліція розповіла, хто «замовив» Ex.ua

Поділитися

На прес-конференції, що відбулася сьогодні у Києві, МВС розповіла своє бачення ситуації із закриттям файлообмінника Ex.ua.

За словами заступника начальника Департаменту боротьби з кіберзлочинністю Руслана Пахомова, у відомстві здивовані таким ажіотажем навколо сайту. Кримінальну справу проти Ex.ua було порушено ще влітку 2011 року, і зараз усю апаратуру та документацію, вилучену в рамках обшуку в офісі компанії, яка належить Ex.ua, передано на експертизу.

“Якщо цікаво, то в офісі у секретаря було вилучено інструкцію на випадок приходу міліції, в якій було написано: “На питання міліції відповідати, що офіс не має ніякого відношення до Ex.ua – і про діяльність Ex.ua ніхто не знає”. Однак пізніше, під час допитів, співробітники повідомили, що працювали на Ex.ua, в тому числі”, – заявив представник МВС.

За його словами, усього в приміщенні знаходилися представництва ще кількох компаній, які належать власнику Ex.ua. Пахомов не зміг показати документи, які б підтверджували факти звернення правовласників до міліції з приводу Ex.ua, мотивуючи це таємницею слідства. Вчора керівник сайту Юрій Пісковой сказав, що Ex.ua взагалі немає офісу в Україні.

Однак він зазначив, що справу порушено на підставі звернень “від Державного інституту інтелектуальної власності, від Кабінету міністрів, від представництва Adobe в Україні, Graphisoft та від телеканалу “1+1″.

На запитання, чи подавала таке звернення компанія Microsoft, Пахомов відповів: “Безумовно”.

Цікаво, що перед цим компанія Microsoft встигла виступити зі спростуванням свого відношення до закриття Ex.ua – за словами представника MS Юрія Омельченка, Microsoft неє безпосереднім ініціатором кримінальної справи проти Ex.ua. Коли Пахомова спитали про це, то він відповів: “Значить, спростувала”.

Приблизно 47% програмного забезпечення у Міністерстві внутрішніх справ не є ліцензійним.

Творчі роздуми з журналом «Літературний Тернопіль»