Наливайченко взяв участь у відкритті пам’ятної дошки на честь Горохівського

Поділитися

Громадсько-політичний діяч, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко взяв участь у відкритті пам’ятної дошки дисиденту, засновнику Української Гельсінської спілки на Тернопільщині, депутату ВР І і ІІ скликань Левкові Горохівському. Дошку розмістили в Бережанах на вулиці, яка віднедавна носить ім’я цього державного діяча. Сотні бережанців прийшли відати шану своєму земляку. Відкрили дошку побратими Горохівського які працювали з ним в Українській Гельсінській спілці. Представники духовенства освятили пам’ятну дошку.

В своїй промові перед присутніми Наливайченко висловив впевненість, що завдяки таким людям, як Левко Горохівський, Україна і здобула омріяну сотнями років незалежність.

«Левка Горохівського справедливо можна назвати батьком національно-демократичного руху на Тернопільщині. Гаряча любов до України дала йому сили не здаватися навіть у найгірші часи застою, коли навіть деякі товариші-дисиденти боялися говорити і діяти. Для мене честь сьогодні відкривати пам’ятну дошку цій визначній людині», – сказав Наливайченко.

«Знамено єдності яке піднімали українські патріоти, такі як Левко Горохівській, має постати сьогодні. Сама пам’ять про пана Левка надихає нас діяти та об’єднуює, і говорить нам – не час для вчорашніх образ, а час думати й діяти заради того, щоб зберегти все українське. Треба бути гідними всіх тих справ, які належать українським патріотам», – сказав політик.

Він також підкреслив: «На ідеях Горохіського потрібно будувати Україну. Саме він є прикладом державного діяча, який працював на благо країни та простих людей».

Довідково: Левко Горохівський був для багатьох прикладом жертовного служіння ідеї української державності та незалежності. Політв’язень, один із засновників на Тернопільщині Української Гельсінкської Спілки, Народного Руху України, товариства «Меморіал». Народний депутат України І і ІІ скликань. Працюючи у Верховній Раді він брав активну участь у виробленні Декларації про суверенітет, Акта про державну незалежність України, законопроектів про свободу сумління, реабілітацію жертв репресій, був учасником заходів, спрямованих на захист української мови.

Народився 15 лютого 1943 року (за документами 14.02) в с. Носів Бережанського, нині Підгаєцького району Тернопільської області.

Як Кличко відповів на ляпас (відео)

У Тернополі зробили пародію на відкриття у мистецтві зачісок та візажу (фото, відео)