Об’єднання опозиції важливіше за вузькопартійні інтереси

Поділитися

До офіційного старту виборчої кампанії ще чимало часу, однак і влада, і опозиція фактичновже її розпочали. Кроки влади для здобуття перемоги доволі передбачувані. А от яким чином діятиме опозиція, яка й досі не є об’єднаною, невідомо. Чи стане Комітет опору диктатурі об’єднавчим майданчиком під час виборів для всіх опозиційних сил? Про це говоримо з Головою політради «Нашої України», колишнім очільником СБУ Валентином Наливайченком.

Я не вірю в успіх опозиції у разі походу на вибори кількома колонами

 

– Опозиція вже кілька місяців говорить про своє об’єднання – ведуться переговори, підписуються різні угоди. На Вашу думку, які конкретні кроки має зробити опозиція, щоб перемогти на виборах?

– Насправді, від заяв та декларацій потрібно переходити до дій. Я не вірю в успіх опозиції у разі походу на вибори кількома колонами, тому що там, де три колони, обов’язково з’являться четверта і п’ята.  Це призведе до розпорошення опозиційних голосів.

Хочу нагадати вибори 2006 року, коли через роздрібненість демократичних сил ми отримали значно менше голосів, що в кінцевому результаті дозволило Януковичу стати прем’єром.

Саме тому найбільш виграшною є спільна участь усіх опозиційних сил в єдиному партійному списку на виборах. І справа не лише в цих виборах. На моє тверде переконання, патріотичний табір потребує оновлення. Старі партійні форми вичерпали себе, тому потрібно переосмислити організаційні та ідеологічні основи демократичного руху. Насамперед, йдеться про створення єдиної опозиційної проукраїнської партії на базі партій, що входять до Комітету опору диктатурі. Переконаний, що треба залучити усі патріотичні громадські організації, рухи та ініціативи, моральних авторитетів, українських письменників, інтелігенцію. Нашій державі потрібна єдина патріотична проєвропейська демократична сила.

Суттєвих ідеологічних відмінностей між партіями, які входять до КОД, немає. Всі ми виступаємо за незалежність України, збереження нашої мови та культури, за європейський шлях розвитку та справедливу ринкову економіку. Основна проблема –  це особисті конфлікти та амбіції лідерів існуючих опозиційних партій. Однак для перемоги зараз потрібно забути про вчорашні  образи й непорозуміння і рухатись вперед.

Об’єднувати треба не власників печаток та статутів фіктивних партій, а всіх активних українських громадян

– У Вас не виникає сумнівів з приводу такої можливості? Адже кожен з лідерів політсил навряд чи буде здатний змінити партійність перед виборами, знову ж таки через власні амбіції?

– Ми говоримо не про механічне злиття існуючих патріотичних партій під вибори, а про фактичне створення з чистого аркуша об’єднаного національного демократичного руху, який дасть нову якість для української політики і стовідсотково забезпечить перемогу і на парламентських виборах, і на президентських. Цей процес необхідно розпочати негайно. Більше того, він уже триває на місцевому рівні, на рівні громадських рухів, на рівні ініціативи «Перше грудня», до якої входять суспільні авторитети.  Я вважаю, що лідерам партій, які входять до КОД, слід зосередитися саме на цій роботі, а не займатися кулуарним поділом списків та округів. Об’єднувати треба не власників печаток та статутів фіктивних партій, а всіх активних українських громадян, усіх вільних громадян. Партія має бути демократичною не лише в риториці, а й за своєю побудовою та змістом.

Це має бути партія української дії. Від підписання декларацій треба вже переходити до визволення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політв’язнів. Потрібно налагодити співпрацю з активними суспільними групами і стати авангардом для всього протестного руху. Потрібно не допустити здачі української ГТС, змін до закону, що можуть уможливити фальсифікації на виборах.

Саме така опозиційна партія, по-справжньому громадянська партія, має всі шанси перемогти адмінресурс влади, протистояти фальсифікаціям і зберегти єдність та відповідальність перед громадянами після виборів. Саме ця партія має висувати на округи кандидатів, які підтримуються місцевими громадами та мають реальні шанси на перемогу. Визначити таких кандидатів зможе тільки праймеріз, оскільки лише народ є найсправедливішим суддею.

Кулуарний розподіл округів за партійними квотами – це шлях до поразки опозиції та політичної корупції

 – Багато хто говорить про те, що ідея праймеріз є штучною та нездійсненною. Як Ви це бачите?

– По-перше, слід відрізняти реальні праймеріз від піар-технологій під такою назвою. По-друге, потрібна воля і бажання всіх опозиційних лідерів та кандидатів провести це попереднє народне голосування. Щодо самого процесу проведення праймеріз, то, на  мою думку, його слід провести у червні – липні,після остаточного визначення меж округів. У таких виборах можуть брати участь і кандидати від опозиційних партій, і опозиціонери-самовисуванці. Протягом двох місяців має відбутися чесна, відкрита дискусія та змагання програм потенційних кандидатів. Ми – європейці, тому вірю, що це може відбутися без брудних технологій. Усі потенційні кандидати спільно утворюють виборчі комісії для праймеріз в усіх населених пунктах округу. В попередніх виборах зможуть брати участь усі бажаючі громадяни, які мають право голосувати за мажоритарника на конкретному окрузі.

Праймеріз мають стати прообразом справді народних виборів, без використання адмінресурсу, без фальсифікацій. Проведення попереднього народного голосування допоможе підготувати актив, перевірити організаційні можливості кандидата, виявити його сильні та слабкі сторони.  Переможець попередніх виборів продовжить боротьбу і стане єдиним кандидатом від опозиції, а інші повинні зійти з виборчої дистанції та підтримати цього кандидата публічно. Гарантами чесності проведення виборів можуть бути незалежні громадські організації, такі, як КВУ, «Опора», рух «Чесно», представники духовенства, народні ради в областях та інші.

У Верховну Раду мають пройти нові люди, справжні народні представники. Забезпечити це можуть лише праймеріз. Недемократичний, кулуарний розподіл округів за партійними квотами – це шлях до поразки опозиції та політичної корупції. Все це ми бачимо в нинішньому парламенті.

Вважаю похід «Нашої України» на вибори у самостійному форматі неправильним

 – В якому форматі Ви будете брати участь у виборах? Підете самотужки чи від партії, яку Ви очолюєте?

Я дію в лавах об’єднаної опозиції. Головною моєю задачею є  створення єдиної опозиційної партії. Логіка об’єднання опозиції важливіша за вузькопартійні інтереси. Існування півсотні патріотичних мініпартій – це ганьба для української політики.  При сучасному стані речей вважаю похід «Нашої України» на вибори у самостійному форматі неправильним. Хочу сказати відверто: це – гра на роздрібнення опозиційних голосів.  «Наша Україна» створювалась як партія, яка мала об’єднати всіх патріотів. Головне – ціль, а не форма. Якщо задля об’єднання опозиції потрібно пожертвувати печаткою і статутом – це треба зробити, не замислюючись. Робитиму все від мене залежне, щоб «Наша Україна»  стала частиною єдиної опозиційної сили. Доки мені це вдається і доки є довіра членів партії – я буду головою її Політради.

Щодо особистих планів, то я продовжую наполягати на тому, щоб усі члени «Нашої України», які обіймали високі посади у 2005-2010 роках, пройшли перевірку народною довірою на мажоритарних округах. Тому я буду балотуватись на мажоритарному окрузі. Якщо мою кандидатуру підтримають представники інших патріотичних партій, місцевих громад, громадських організацій, то я не балотуватимусь лише як представник партії  «Наша Україна». Якщо буде довіра громадян, то я готовий і буду представляти на окрузі єдину опозиційну партію або об’єднану опозицію від КОД.

Чутки про моє самовисуванняперебільшені моїми недоброзичливцями

 – Кілька тижнів тому громадськість Тернопільщини звернулася до КОД з проханням визначити Вас єдиним кандидатом від опозиції по одному з округів області. Окремі політики натякають на ваше самовисування.

– Чутки про моє самовисування перебільшені моїми недоброзичливцями. До мене звернулася громадськість Бережанщини та інших районів, яка на віче прийняла рішення – рекомендувати КОД визначити мене як єдиного кандидата від опозиції.  Я готовий взяти на себе цю відповідальність.

Однак, попри все, треба зберегти єдність опозиції. Я готовий до переговорів і до чесного змагання, котре піде на користь українській опозиції. Заяви окремих опозиціонерів на кшталт «Єдиного кандидата повинні визначити у Києві» я вважаю елементом несамостійності, їхньою боязню відкритої конкуренції, розрахунком на кулуарні перемовини, а не на відкриту публічну дискусію і на розмову з громадянами, з патріотами, з українцями. Мене дивує тональність таких заяв. Я чую в них страх втратити власні крісла чи мандати, але аж ніяк не спокійне, зважене слово сильних людей, готових до чесної розмови й чесної конкуренції. Вірю, що тональність зміниться, політики припинять маніпулювати темою єдиної опозиції і нарешті візьмуться до справ у процесі об’єднання. Жодного критичного слова від мене на адресу опозиційних політиків ніхто не почує – я в ці ігри влади не граю.

Я виступаю за якнайбільшу прозорість переговорів опозиції – за відкриту інтернет-трансляцію таких переговорів, за їх широке громадське обговорення, за публічну дискусію в ефірах регіональних і національних каналів. У відкритості та щирості наша сила. Гірше, коли партнери на камери підписують угоди, а потім зливають один на одного компромат.

…Я справді стрибав з парашутом, але не в політиці

 – Ви – яскравий приклад «парашутиста», адже, як відомо, Ви родом із Запоріжжя …

– Щодо парашутиста, то я справді стрибав з парашутом, але не в політиці. Бережани давно стали для мене рідною землею. Ще з часу моєї роботи в СБУ я співпрацюю з місцевими патріотами у питанні відновлення історичної пам’яті, разом ми розслідували злочини комуністів проти українського визвольного руху, геноцид радянської влади проти мирного населення Тернопільщини. Вихованці табору «Лисоня», молоді українські патріоти у 2008-2009 роках отримали посади генеральського рівня – очолили Галузевий державний архів  СБУ. З часу, коли я веду громадсько-політичну діяльність, ініціатива «Оновлення Країни» провела не один десяток заходів на Тернопіллі – підтримувала видання книжок про цю землю і про її видатних синів і доньок, встановлювала пам’ятні знаки, підтримувала молодіжні рухи. Щодо представників «Нашої України» у цих районах, то це патріотичні, чесні люди, які користуються довірою громади. Про це свідчить той факт, що на виборах до місцевих рад депутатів-«нашоукраїнців» обрано більше, ніж багатьох наших партнерів по опозиції. Тому сподіваюся, що емоції вляжуться і ми налагодимо співпрацю з усіма опозиціонерами Тернопільщини та України загалом.

…Нам необхідно провести дострокові президентські вибори

 

– Якими ви бачите перші кроки єдиної опозиції після перемоги на парламентських виборах?

– У разі створення єдиної опозиційної партії ми маємо шанс пройти в парламент та отримати конституційну більшість. Ми заблокуємо всі антиконституційні дії режиму, скасуємо всі антинародні реформи, денонсуємо окупаційні Харківські угоди, звільнимо політв’язнів та повернемо країну на шлях об’єднання з Європейським союзом. Для цього нам необхідно провести дострокові президентські вибори. Опозиційна партія шляхом праймеріз визначить власного кандидата на цю посаду і обов’язково переможе.

Невідкладно проведемо загальнонаціональне розслідування розкрадання бюджетних грошей, разом з міжнародними партнерами повернемо заховані в офшорах українськими корупціонерами мільярди доларів. Раз і назавжди заборонимо бізнесменам займати державні посади.

Особливої уваги потребує Конституція, у прийнятті змін до якої головну роль відіграватиме весь український народ. Єдина опозиційна партія, до якої ми прагнемо, за участю громадян та суспільних авторитетів має вже тепер формувати стратегію розвитку України, яка виведе країну із системної кризи, відновить реальну демократію та справедливість, а головне – забезпечить добробут усіх українців.

Данило Іваненко

http://zaxid.net

У тернопільської держфінінспекції працює «телефон довіри»

Програма реформування ЖКГ – чергова мильна булька на фоні підвищення тарифів