Радіоведучого зі Львова усунули з ефіру за скандальний вірш. У Тернополі ще більше збочення – радіоведучі займаються”самоцензуруванням”

Поділитися

Радіоведучого “Львівської хвилі” Андрія Великого усунули з ефіру за програму з письменником Юрієм Винничуком.

Про це повідомляє львівське видання “Експрес“.

За даними співробітників радіо, керівництво викликало ведучого на розмову і повідомило, що він перебуває в оплачуваній тритижневій відпустці.

Приводом для такого рішення, за словами керівництва станції, став вихід в ефір програми, де гостем був письменник Винничук, автор вірша “Убий під…са”.

Великий двічі зачитав вірша в прямому ефірі.

З рішенням керівництва він не погодився, хоча заяву на відпустку начебто підписав.

Як повідомляє видання, ведучий поставив керівництву ультиматум: якщо до понеділка його не випускають в ефір, він розпочинає акції протесту.

На підтримку ведучого готові виступити практично всі працівники радіостанції. Вони готуються оголосити голодування.

Як відомо, 23 січня до Винничука додому прийшли міліціонери і зажадали письмових пояснень із приводу його вірша “Убий під**аса”, прочитаного декілька місяців тому в Києві на заході “Ніч еротичної поезії”.

Підставою для цього стала скарга до Генпрокуратури депутата від Компартії Леоніда Грача, який вважає, що згаданий вірш є порнографічним твором, а також містить у собі заклики до насильницького повалення чинної влади. Депутат-комуніст написав звернення після листа політолога Володимира Бондаренка з приводу віршів Винничука.

Після того, як це стало відомо громадськості, Український центр Міжнародного ПЕН-клубу заявив про цензурування письменників і громадських активістів в Україні.

У Тернополі цензури як такої не має. Для прикладу, влаштовується людина в газету, їй відразу кажуть: Іванов, Петров, Сидоров з таких то партій, будівельної компанії, банку, губернатор, мер та голова облради – наші рекламодавці. Вони “священні корови”. Їх критикувати не можна. Категорично. І дійсно, в паперових виданняТернопілля  – газетах не можливо  знайти й нотки протестної щодо “донорів”. Така ж ситуація в радіоефірі. Єдина фм-станція належить чиновнику-свободівцю. Про обласне радіо писати – шкода час тратити.

В інтернет-просторі на місцевих сайтах ситуація протилежна. Окремі “священні корови” з вільнолюбної партії навіть почали створювати “ручні сайтики”, які мали “відбілювати” певні особи, дії партій і влади. Проте, ситуація вийшла з під контролю. Щотижнева поява нових сайтів у Тернополі спочатку розколола читацьку аудиторію. Проте, за кілька тижнів “зомбі-сайти” скочуються на маргінес інтернет-потоків, а потужні інтернет-ресурси фактично приплюсовують читацьку аудиторію. Сьогодні у Тернополі щодня читають новини у всесвітній павутині  6286 користувачів за лічильником bigmir.net (проаналізовано середньомісячну аудиторія). Восени ця цифра становила трохи більше 4 тисяч.

Інтернет-спільнота “рулить” на Тернопільщині?!

Віра Перун: Бидло для бидла

Після громадських слухань щодо Почаївської Лаври у тернопільському парку Національного Відродження настоятель Свято-Троїцького духовного центру віддасть самозахоплену землю?