Тернопільські дуби, липи та ясени мають попит, а на бук і граб попиту не має

Поділитися

Аукціонні торги відбулися. Майже вся виставлена лісгоспами продукція, окрім граба, зацікавила покупців

28 лютого ц.р. відбувся аукціон із продажу необробленої деревини ІІ кварталу. Перед аукціоном традиційно відбулося засідання аукціонного комітету під головуванням президента Товарної біржі «Тернопільська агропромислова біржа» Олександра Коровкіна, на якій було окреслено завдання, які має виконати кожне державне підприємство після проведення аукціону, а також внесено корективи задля того, аби процедура купівлі-продажу необробленої деревини проходила прозоро і зручно як для продавців, так і для покупців.

Зокрема, в одному з пунктів протоколу чітко прописано умови укладання договору і графіка постачання і проплати за придбану лісопродукцію. Було вирішено в місячний термін налагодити процедуру укладання угоди купівлі-продажу придбаної деревини між лісгоспами з одного боку і підприємствами, які брали участь в аукціоні, з іншого.

В разі невиконання умов договору і графіків проплати з боку покупця, лісопродукція буде виставлятися на додаткові торги.

Крім того, підприємства, які систематично не виконуватимуть умов договору й зволікатимуть із проплатою згідно з графіком, не допускатимуться до аукціонних торгів. Такий не зовсім популярний крок робиться для того, аби деревина не простоювала на складах у державних підприємствах, аби вона була вчасно проплачена і поставлена від продавця до покупця в установлений угодою термін.

Як сказав заступник начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко, в аукціонних торгах брали участь 41 покупець і п’ять лісгоспів-продавців. Серед покупців – як представники інших областей, так і місцеві підприємства-переробники. «Приємно те, що аукціонні торги проходять злагоджено і прозоро, адже кожен представник заявленого на аукціоні деревообробного підприємства може висловити свої побажання і претензії стосовно проведення як аукціонних торгів, так і їх логічного завершення – відвантаження деревини на підприємство, яке виграло лот», – резюмував Олег Павлович.

Щодо результатів аукціону, то реалізовано 52 відсотки лісопродукції. Вже традиційно, найпопулярнішою деревиною був дуб звичайний, його реалізовано стовідсотково. Крім того, стовідсотково продали ясен та липу. Майже до стовідсоткової відмітки дісталися клен гостролистий та бук. Також повністю реалізовано фансировину дуба.

На думку Олега Яремка, дивним є те, що погано розкуповувалася фансировина бука. Незважаючи на те, що цей вид лісопродукції торік викупили повністю, цьогоріч фансировина бука залишилася без уваги. Олег Павлович пояснив це тим, що на аукціоні було відсутнє потужне підприємство-переробник, яке займається переробкою саме цієї сировини.

Ще однією і вагомою причиною того, що реалізовано не стовідсотково всю продукцію, а лише більше половини, є те, що у нас 40 відсотків від обсягу лісопродукції, яка представлена для реалізації, становить граб. «Його у нас у лісах росте дуже багато, – продовжує розмову Олег Павлович. – Однак, немає підприємств-переробників, які б цікавилися саме цією деревиною».

Незважаючи на це, підприємства-продавці налаштовані оптимістично і очікують на додаткові аукціонні торги (про які буде про анонсовано усіх заздалегідь – авт.), на яких зможуть реалізувати лісопродукцію стовідсотково.

Прес-служба Тернопільського обласного управління

 лісового та мисливського господарства

Дмитро Табачник має намір скасувати букву “ї” та запровадити замість неї двобуквенне сполучення “йі”

Юлію Тимошенко знайшли мертвою у камері