Злочинна зграя постала перед судом

Поділитися
  На Тернопіллі до тривалих строків позбавлення волі засуджено учасників організованої злочинної групи, які скоїли серію майнових злочинів
Крадіжки з новобудов поширилися у Тернопільському районі. Виламавши міжкімнатні двері, крадії винесли з приватного будинку душову кабіну, керамічну плитку, інструменти та інше майно на суму більше 13 тисяч гривень. В іншому населеному пункті заподіяли власнику обійстя немалих матеріальних збитків — понад вісім тисяч гривень, забравши оцинковану бляху, кілька шин та дисків до іномарки, різний інструмент… У Підволочиському районі з приватного аграрного господарства крадії окрім цінностей поцупили майже два десятки поросят. Обкрадала група й дачні будинки. З підвалу одного із них винесли мотокультиватор. Під покровом ночі з автозаправки поцупили майже півтонни дизельного пального.
Поки тривав пошук злодіїв, з повідомленнями про викрадення всякого майна із майстерень, складських та адміністративних приміщень в міліцію звернулися потерпілі із трьох районів області.
    Оперативники запідозрили, що до серії корисливих злочинів причетна злочинна зграя. Чотирьох чоловіків взяли під варту, п’ятому, наймолодшому, за плечима якого не було жодної судимості, мірою запобіжного заходу стала підписка про невиїзд.
    У злочинній зграї кожен виконував свою роль. Найстарший, виступивши організатором, шукав підходящі для злодійства об’єкти. Розвідував місця для вилазок, придивлявся до шляхів підходу та проникнення в приміщення, цікавився охороною, готував знаряддя для злому замків, маски та рукавиці, інструктував «підлеглих». Знаходив покупців на викрадену здобич.
    Досудове розслідування багатоепізодної кримінальної справи, що вмістилася у 13 томів (загалом йшлося майже про два десятки злочинів), тривало довго. Обвинувальний висновок зайняв майже півтори сотні друкованих сторінок.
Збаразький районний суд оцінив дії кожного із 5 підсудних крізь призму Кримінального кодексу України і кожному відміряв покарання залежно від його вини. Наймолодшому учаснику, який виконував роль водія призначивши трирічний іспитовий строк, звільнивши від чотирирічної спокути «гріхів» у колонії.
На реальні вісім і сім з половиною років позбавлення волі з конфіскацією особистого майна за скоєння злочинів, передбачених частинами 3 і 5 статті 185 КК (йдеться про крадіжки, поєднані з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище чи які завдали значної шкоди потерпілому та скоєні організованою групою) засуджено 49-річного та 32-літнього чоловіків. По сім років ізоляції отримали молодші їхні спільники — 28-річний та 31-річний засуджені.

Вкрав, випив… до в’язниці!

За порятунок від чар студентка заплатила шахрайкам майже вісімнадцять тисяч гривень