Золоті аргументи Підгрушної

Поділитися

Національний олімпійський комітет України найкращою спортсменкою січня визнав 25-річну тернопільську біатлоністку Олену Підгрушну, яка захищає кольори спортивного товариства «Колос». Найкращим тренером січня став її наставник Ігор Починок.

Серед тих, хто претендував на звання найуспішнішого спортсмена першого місяця року, були й не менш заслужені майстри – переможець етапу Кубка світу з фехтування на шпагах харків’янин Дмитро Карюченко, чемпіонка представницького міжнародного турніру Гран-прі «Іван Яригін» борчиня Ірина Мерлені та чемпіонка і бронзова призерка двох етапів Кубка світу з фристайлу Ольга Волкова з Миколаєва. Але, на думку експертів НОК України, три золоті медалі Олени Підгрушної на чемпіонаті Європи з біатлону, який проходив у словацькому Брезно-Осрблі, виявилися найвагомішими аргументами для прийняття рішення.

Найважчою для біатлоністки тернопільського «Колоса» стала спринтерська гонка на дистанції сім з половиною кілометрів. Стартувавши шістнадцятою, Підгрушна стрімко пролетіла трасою, влучно відстрілявшись на двох вогневих рубежах, і фінішувала першою з результатом 20 хвилин 23 секунди. Новоспечена чемпіонка Європи майже на тридцять секунд обігнала свою співвітчизницю Валентину Семеренко, яка фінішувала другою.

— Рельєф траси був складний, до того ж надто дошкуляв мороз. На останніх етапах Кубка світу ми стартували при плюсових температурах, а в Словаччині стовпик термометра впав до -12, — розповідає Олена. — Ще й перед гонкою забула промаркувати лижі, довелося бігти, щоб встигнути зробити це до початку гонки. Повернулася за хвилину до старту. Дуже хотілося показати найкращий результат, але у мене були провали зі стрільбою. Тому навіть не сподівалась потрапити до трійки призерів.

Наступного дня в гонці переслідування на десять кілометрів Підгрушна стартувала першою, на трьох стрільбах закрила всі 15 мішеней і лише на четвертому вогневому рубежі двічі промахнулася. І все ж, швидко подолавши 300 штрафних метрів, Олена знову фінішувала з чемпіонським результатом: 31 хвилина 28 секунд. Цього разу колосівська біатлоністка «привезла» срібній призерці Валентині Семеренко майже тринадцять секунд.

Третю золоту медаль Олена Підгрушна виграла в жіночій естафеті (4х6 кілометрів). «Золоту» перемогу разом із Підгрушною кували Юлія Джима, а також сестри Валентина і Віта Семеренки. Наші дівчата були фаворитами естафетної гонки. Суперниці лише впродовж півтора етапу прагнули потіснити українську збірну. Та після стрільби стоячи у виконанні Олени Підгрушної росіянки і німкені практично змирилися з втратою чемпіонського титулу в естафетній гонці (фінішували другими і третіми відповідно).

Після континентальної першості Олена лише на кілька днів завітала до рідного Тернополя, де місцеві вболівальники влаштували триразовій чемпіонці Європи теплий прийом. Потім — знову на міжнародні турніри. Підгрушна продовжує виступати на етапах Кубка світу і готуватися до світової першості, яка пройде з 27 лютого по 10 березня в Рупольдингу (Німеччина). На цьогорічних світових турнірах наша біатлоністка медалей поки що не вигравала. На чемпіонаті світу 2011 року в російському Ханти-Мансійську Олена Підгрушна у складі збірної України здобула срібну медаль в естафеті 4х6 кілометрів. На жаль, через порушення антидопінгових правил Оксаною Хвостенко Міжнародна федерація біатлоністів дискваліфікувала наших дівчат і позбавила одержаних там срібних нагород, повідомляють “Сільські вісті”

Анатолій Гриценко у Тернополі розповів як права рука Тимошенко – Олександр Турчинов – знищує себе як політика (відео)

Які газети найбільше читають в Україні та Тернополі?