Фінансові негаразди курортних перспектив Більче-Золотого

Поділитися

Одним з головних пріоритетів розвитку Тернопільщини вважається туристично-рекреаційний бізнес, в тому числі санаторно-курортна галузь. І справді: в області наявні великі запаси унікальних природних лікувальних ресурсів, які в майбутньому могли б стати золотою жилою для регіону. Але… Санаторно-курортних закладів обмаль. Та й ті, що є, не завжди працюють ефективно і рентабельно.

Цю гірку істину, зокрема, підтвердила проведена працівниками Держфінінспекції в Тернопільській області ревізія фінансово-господарської діяльності Більче-Золотецької обласної фізіотерапевтичної лікарні реабілітації, яку в народі називають не інакше, як санаторій. Фінансується лікарня, до речі, з обласного бюджету.

Ревізією виявлено фінансових порушень, що призвели до втрат, на суму понад 167 тис. грн.

Якщо конкретизувати ці втрати, то майже 83 тис. грн – незаконні видатки загального фонду (а не спеціального, як передбачено нормативними документами) на виплату заробітної плати та нарахувань на неї працівникам, які надають платні послуги.

Ревізія виявила також інші дивні метаморфози з нарахуванням працівникам лікарні заробітної плати. Окремим особам недоплатили: через неправильне нарахування відпускних (18,6 тис. грн), неврахування надбавки за вислугу років (близько 2 тис. грн), за шкідливі умови праці (більше 15 тис. грн). Іншим, навпаки, переплатили: через необґрунтоване підвищення посадового окладу і, відповідно, зайві перерахування у державні цільові фонди (9,7 тис. грн), переплат за перебування у службових відрядженнях (більше 9,7 тис. грн).

Інше фінансове порушення, яке допущене Більче-Золотецькою лікарнею і яке, на жаль, стало типовим для комунальних установ, стосується оплати (правильніше буде сказати несплати) орендарями комунальних послуг. У даному випадку санаторій оплатив замість тих, хто орендує в нього приміщення, послуги з газопостачання. Сума збитків становить майже 26 тис. грн.

На фоні згаданих вище порушень майже непомітними є завищення вартості будівельних робіт на 2,7 тис. грн і понаднормативне списання 83 літрів бензину

Замість висновку: головний лікар Синоверський Л.В., який працює в  Більче-Золотецькій обласній фізіотерапевтичній лікарні реабілітації порівняно недавно, отримав далеко не «золоту» спадщину.

 

 

Опозицію відмовляють від походу на вибори декількома колонами

Громада Великого Ходачкова протестує проти будівництва у селі птахофабрики