Ірина Тетера – нове ім’я в українській літературі

Поділитися

Дебютна книга Ірини Тетери під назвою «Київ – New York. Лебедина», на думку критиків, має всі шанси стати бестселером

У видавництві «Планета книг» вийшла друком перша книга молодої київської перекладачки Ірини Тетери «Київ – New York. Лебедина». Роман стирає межу між минулим, сьогоденням і майбутнім, залишаючи місце тільки почуттям: тонким, трепетним, але від того не менш потужним.

Ось лише деякі витяги з рецензій літературних критиків:

 Людмила Чичканева:

За всіма ознаками цю книгу легко можна було б віднести до жанру класичного «жіночого роману»: автор розповідає нам історію яскравої, непересічної художниці, чию долю не назвеш щасливою. Але на читача не чекає чергова історія Попелюшки – з принцом і власним тихим царством в нагороду. Тут не шукають кохання, КОХАННЯ саме знаходить і накриває своїм пологом тих, кого обирає.

 Аркадій Медвінський:

Зворушливо-ніжний і безвихідно-сумний любовний діалог, тон якому спочатку задала героїня, насправді дуже жорстокий. І, можливо, це викличе протест у Вас. Не раз може виникнути бажання струснути героїню за тендітні плечі і повернути її до тями, до почуття, якого гідна і вона сама, і ті, заради кого вона загнала його у найпотаємніший куточок своєї душі. Чому вона поводиться саме так і чому саме такі рішення приймає? Заради кохання? Всупереч коханню? Зі страху перед коханням?

А ось, що сама автор пише про свою книгу:

Уся книга сповнена цілком реальних життєвих ситуацій, які вимагають якщо не відповіді, то хоча б миттєвої реакції на події. І мимоволі замислюєшся: а ти міг би вчинити інакше?.. Здавалося б, коли часу у героїні вже зовсім не залишається, коли вона усвідомлює, що вибір все ж міг бути іншим. А далі – осяяння: НІКОЛИ НЕ ПІЗНО ВСЕ ЗМІНИТИ – нехай і по іншу сторону реальності. Бо струна, натягнута між двома закоханими, набагато міцніша за життя.

За сюжетом роману відома українська художниця летить в Нью-Йорк, щоб взяти участь у відкритті школи мистецтв. Там вона знайомиться з молодим скульптором, і пронизливе почуття, що раптово спалахує між ними, перевертає її життя.

Одна з найважливіших сюжетних ліній в романі присвячена дітям, їх тендітності і незахищеності перед жорстокістю світу, що складається не тільки зі свят, квітів, батьківської ласки і турботи, а й насичений смертельними хворобами та іншими страшними небезпеками.

… Тільки почуття пробуджують в нас все людське: вміння радіти, співчувати, ненавидіти і кохати…

 

Другу особу Тернопільщини покусав скажений пес

Наливайченко: Цій владі чужа Україна та українська мова