Наливайченко: Цій владі чужа Україна та українська мова

Поділитися

Громадсько-політичний діяч, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко вважає
наміри Віктора Януковича надати російській мові офіційного статусу в Україні нічим іншим як обміном української мови на газ.

За його словами,  Янукович не усвідомлює всіх наслідків такої дії, тому що глибоко некомпетентний у гуманітарних питаннях.

«Насправді суть ініціативи Януковича – встановити російську одномовність на Сході і Півдні, і розпочати експансію російської мови в Центр і на Захід», – відзначив Наливайченко.

На його переконання, стратегічна мета Кремля, що використовує нинішню українську владу, – створити умови, щоб російськомовні українці ніколи не повернулися до української мови, щоб вони остаточно втратили свою ідентичність і почали вважати себе росіянами.

«Це виглядатиме як повне зникнення української мови із зовнішньої реклами, із телебачення і радіо, зникнення української музики з ефірів, різке зниження витрат на українську мову у національному масштабі разом з різким підвищенням витрат на російську мову. Ми ризикуємо повернутися до практики СРСР, де українська вважалася непрестижною і неперспективною», – вважає Наливайченко.

На його думку, цій владі чужа Україна та українська мова.

«Нинішні можновладці так і не змогли нормально вивчити українську і тепер хочуть позбутися її взагалі. Двомовність зараз не потрібна Україні. Це атака на українську ідентичність», – наголосив громадcько-політичний діяч.

Наливайченко закликав всі патріотичні партії  та громадські організації спільно протидіяти таким українофобським крокам  влади і не дати Верховній Раді тихцем провести мовні «харківські угоди», що кинуть якір русифікації і знищення української мови на нашій землі.

«Ми повинні зупинити незаконний процес впровадження другої державної, що готується в обхід Конституції», – підкреслив Наливайченко.

Ірина Тетера – нове ім’я в українській літературі

Влада в Тернополі розкаже якою має бути реклама