Юрій Чижмарь: Питання про мову має право вирішити тільки український народ

Поділитися

Ні Верховна Рада, ні Президент, ні Конституційний суд не вправі відібрати в народу право на самовизначення

Ініціатива Президента про державний статус російської мови напередодні виборів означає, що економічні важелі для завоювання довіри населення у влади вже скінчилися. Діюча влада намагається таким чином відвернути увагу громадян від постійно зростаючих економічних негараздів.

Підняття мовного питання є порушенням природного права народу України на самовизначення, яке гарантується Конституцією України. Ні Верховна Рада, ні Президент, ні Конституційний суд не вправі брати на себе відповідальність за такі рішення.

Моя громадянська і політична позиція передбачає, що питання мови не має права вирішувати одноосібно навіть Президент. Тільки на всенародному референдумі український народ може зробити свій ціннісний вибір.

Усі ми вже давно стали свідками того, як зникають з вітчизняних телеекранів і радіоефіру україномовні передачі та пісні, а на їх законне місце медіа-магнати протягують низькопробні російські розважальні шоу, серіали, попсу. Як під виглядом реформи в освіті профільне міністерство закриває українські школи, скорочує години для вивчення рідної мови та літератури, історії.

Моє святе переконання: наступ на мову – це наступ на українську історію, культуру, пам’ять про наших пращурів, зрада наших дідів і прадідів, котрі боролися за вільну Україну. Якщо хтось в державі посміє перейти від політичних гасел до реальних дій, то ми зобов’язані захистити у будь-який спосіб гарантоване Конституцією право спілкуватися в своїй країні своєю мовою.

Володимир Болєщук нищить імідж політика? (відеопаливо)

Що мені робити далі?