Кремль розсекретив формулу українського сиру

Поділитися

Голова Роспотребстандарту Оніщенко заявив, що склад українського сиру не відповідає російським нормам. Зокрема, у його складі відсутні: керченська протока, літакобудівний завод “Антонова” та українська ГТС разом з п’ятьма газосховищами.

Цей анекдот чи не найкраще ілюструє усю абсурдність ситуації навколо заборони ввезення в Росію українського сиру.

На сьогодні під заборону на експорт сиру підпало 7 українських підприємств. Заводи практично зупинено, а працівників відправили у неоплачувані відпустки. А це приблизно 5 тисяч українців. Зупинка сироварень автоматично вдарила по найменш незахищених українцях – селянах. Для яких здача молока була практично єдиним джерелом доходу. Сьогодні закупівельна ціна впала в два рази: з 3 гривень до 1,5.

Для українського бюджету щомісячна втрата віт цієї торгівельної війни складає 4 мільйони гривень щомісяця, оскільки 60% своєї продукції заводи експортували саме в Росію.

Уже сьогодні на територiї Росiї припинено реалiзацiю 32 тонн сиру, а понад 120 тонн українського сиру затримано на кордонi i не допущено до РФ.

Парадокс заклечається ще й у тому, що практично усі ці підприємства були проінспектовані та допущені Роспотребнаглядом до експорту сиру декілька років тому. Й у них є відповідні сертифікати.

Тому стає цілком зрозуміло – російська заборона, це черговий шантаж Кремля, із яким українські чиновники до цього часу не можуть або не хочуть нічого зробити. Російська сторона навіть відмовилася вести перемовини з українським міністром аграрної політики Присяжнюком, який був змушений поневірятися по коридорах російських органах влади й в решті решт зустрівся ледь не із секретаркою того ж таки Оніщенка.

Але незважаючи ні на що – Росія продовжує штампувати образи ворогів для свого внутрішнього ринку. І цей ряд, крім вакхабітів, боржомі, мандарин, бандерівців, естонських шпротів, молдавських і грузинських вин, потрапив і український сир.

А про ефективність роботи Онищенка щодо захисту прав споживача можна судити лише із однієї цифри: щорічно від отруєння неякісним алкоголем в Росії помирає 40 тисяч мешканців.

Степан Барна 

Як з’явилось на світ «Украдене щастя»

Розкрита головна таємниця роботи банків!