Лісове виробництво на Тернопіллі: підсумки 2011 року

Поділитися

Створення нових лісів, заліснення наявних лісонасаджень, виділення генетичних резерватів, у т.ч. малопоширених порід та постійних лісонасіннєвих ділянок, належний догляд за лісовими розсадниками і робота над збільшенням у них декоративних порід, забезпечення високоякісним садивним матеріалом необхідного асортименту лісових порід, закладення селекційних лісонасіннєвих плантацій і додаткових клонових та родинних плантацій, заготівля якісного насіння цінних лісових порід – виконання всіх цих завдань і постійне вдосконалення механізму їх здійснення дасть поштовх до сталого розвитку лісової галузі на Тернопіллі. Таким лейтмотивом розпочала свою доповідь «Про підсумки лісокультурного виробництва у 2011 році» на колегії Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства головний спеціаліст лісового відділу управління Надія Козацька.
За підсумками 2011 року в підприємствах облуправління у виробництві перебувало 7102 га лісових культур, із них в лісовому фонді – 4334 га лісових культур, 2618 га нових лісів, 145 га захисних насаджень на землях інших користувачів, 5 га полезахисних смуг та 260 га під природне заліснення.

Вибуло в зв’язку з переведенням у вкриті лісом землі 722 га лісових культур, 112 га нових лісів 28 га захисних насаджень та 32 га природного поновлення.

У 2011 році створено 542 гектари лісових культур у лісовому фонді при плані 500 га або 108% до завдання. Лісовідновні культури з головною породою дуба звичайного створено на площі 409 гектарів, що становить 74% до всіх створених лісокультур, у тому числі шляхом посіву створено 89 гектарів або 22%.

Найбільше зі створених шляхом посіву жолудем площ у ДП «Тернопільське лісове господарство» – 44 гектари, найменше – 7 гектарів – у Бучацькому лісовому господарстві. Доцільним, на думку головного спеціаліста лісового відділу ТОУЛМГ, було б відновити у Чортківському лісгоспі традиції з посадки лісу шляхом посіву дуба звичайного, яка там була започаткована. Раніше саме це держпідприємство мало найбільший обсяг зі створення лісових культур шляхом посіву жолудем.

Нові ліси створено на площі 301 гектар або 100 відсотків до завдання у більшості з головною породою сосни звичайної. Під природне поновлення залишено 61 гектар із них по буку лісовому – 30 гектарів, дубу звичайному – 20 га, ясену звичайному – 5 гектарів та клену явору – 3 гектари.

Плантаційні культури зі скороченим оборотом рубки закладено на площі 77,4 га із них 29 гектарів припадає на модрину (37,5%), 38 га (49,1%) – на дуб червоний.

Переведено лісових культур у вкриті лісом землі на площі 722 га (119% до завдання) в т.ч. з головною породою дубом звичайним 469 га (65% від усіх переведених лісокультур).

Заготовлено лісового насіння 41044 кг при плані 32000 кг (128%). Із них дуба звичайного 31,5 тонн при плані 27 тонн.

Найбільші обсяги лісокультур дуба звичайного від загального обсягу переводу в ДП «Тернопільське ЛГ» (70,2%). Також у цьому підприємстві збільшено обсяги вирощування шкіл – на 32 тис. шт.

Садивний матеріал із закритою кореневою системою вирощують у ДП «Кременецьке лісове господарство» – 6 тис. шт. та ДП «Тернопільське лісове господарство» – 3 тис. шт.

Доповнення лісових культур проведено на площі 1015,8 при плані 915 га (111%).

Враховуючи наведене вище, було дано розпорядження в типових умовах місцезростання дуба звичайного відновлювати лісосіки дубом звичайним віддаючи перевагу створенню лісових культур дуба шляхом посіву. Посів лісових культур жолудем має становити 50% від обсягів відновлення дубом звичайним.

Максимально механізувати роботи з догляду за лісовими культурами та оброблення грунту. Знайти резерви для придбання необхідних знарядь.

Забезпечити виконання галузевої програми розвитку лісонасіннєвої справи на 2010-2015 роки з питань створення в першу чергу селекційної насіннєвої бази, що включає продовження закладки селекційних плантацій та утримання в належному стані існуючих.

Прес-служба Тернопільського облуправління ЛМГ

Найбільше – 44 гектари дубових лісів на Тернопільщині створено у 2011 році із посіяних жолудів

Наливайченко: Опозиція переможе на виборах лише за умови громадської підтримки