Сьогодні, 5 березня, вшановуємо пам’ять легенди українських визвольних змагань Романа Шухевича

Поділитися

Він загинув 62 роки тому у селі Білогорща, що на Львівщині, під час бою із совєцькими окупантами.

Поклонитися світлій пам’яті великого борця за незалежність України до села Гуків, що на Хмельниччині, прибули депутати Тернопільської обласної ради.

За мостом через Збруч, що  розділяє два регіони  – Тернопільщину та Хмельниччину, під лісом, неподалік села Гуків,  13 жовтня 2005 року був зведений базальтовий хрест на місці ймовірного спалення тіла головного командира УПА у знак пам’яті  та пошанівку нащадків.

До підніжжя хреста  тернополяни поклали квіти. На цьому жалобному місці відбувся поминальний молебень та мітинг-реквієм.

У своєму виступі  депутат Олег Сиротюк підкреслив: «Такі місця є священними для кожного українця. Вони гартують наш дух, зміцнюють сили, кличуть на борню за Україну. Тут ще раз, вже вдруге, люті вороги спробували знищити українського звитяжця – генерал-хорунжого, головного командира Української Повстанської Армії, голову Генерального секретаріату Української Головної Визвольної Ради та голову Проводу ОУН (від травня 1943 року) – Романа Шухевича. Московські окупанти панічно боялися не тільки живого Шухевича. Паралічний жах викликав у них  навіть мертвий ватажок повстанців. Тому вбитого генерала  було наказано вивезти за межі Галичини. Саме тут, поблизу Гукова, за Збручем, тіло було спалено, а незгорілі   рештки викинуто  в річку.

Нині цей базальтовий Хрест символізує народну пам’ять про легендарного генерала, народну тугу за воїном-звитяжцем. Ім’я Романа Шухевича – це прапор одвічної боротьби за незалежність, волю України, за гідність та честь українського люду.»

Однією із основних ідей промови депутата Ярослава Галяса була визначна роль головного командира УПА у сьогоденні, у становленні української державності. «Кожен з нас, хто гордий з того, що є потомком, духовним спадкоємцем Романа Шухевича, носієм національних традицій, поборником національної ідеї, має присягнути у вірності справі командира УПА, бути її продовжувачем сьогодні.

Ті ж,  хто у складні для української землі часи через слабкість духу, мерзенні запроданські мідяки стають на бік українофобів, переслідувачів всього українського, торгашів нашими святинями та реліквіями, не гідні гордого ймення «українець».

Пам’ятаймо про це щоденно, особливо у час, коли доводиться обирати майбутнє для себе і своїх дітей.

Тож схилімо голови перед великим військовим стратегом, безстрашним вояком, відданим сином України – Романом Шухевичем!»- закликали депутати Тернопільської обласної ради.

Сергій Надал за декілька днів повернеться до роботи

Зборів пом’янув Романа Шухевича