Система космічного моніторингу екологічної ситуації у Тернопільській області обійдеться Україні в 50 мільйонів гривень

Поділитися

В кінці минулого року Мінприроди ініціювало впровадження в Україні нового масштабного проекту –– системи космічного моніторингу екологічної ситуації. У Міністерстві вирішили «програмним» способом підвищити ефективність діяльності Державної екологічної інспекції. На реалізацію проекту в бюджеті передбачено немалі кошти –– 50 млн. грн. У планах урядовців при наявності хороших результатів, використовувати напрацьований досвід моніторингу і в інших міністерствах: контроль із космосу за станом річок, озер та в надрокористуванні.

Першим етапом реалізації космічних спостережень за станом довкілля є відстеження через супутники незаконних вирубок  українських лісів.  Часто незаконна вирубка дерев в Україні здійснюється не на околицях лісів, а в їх глибині. Космічний моніторинг дозволить ефективно виявляти такі порушення.

На виконання доручення Державної екологічної інспекції України, Державна екологічна інспекція  в Тернопільській області розпочала проведення перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства на територіях об’єктів природно-заповідного фонду області та їх буферних зон за  матеріалами супутникового моніторингу, наданими Державним космічним агентством України. Під час проведення вищевказаних перевірок державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища передусім звертають увагу на наявність лімітів та дозволів на спеціальне використання природних ресурсів у межах об’єктів природно-заповідного фонду, на дотримання вимог лісового законодавства, а також на наявність місць складування відходів на заповідних територіях та інших порушень чинного законодавства.

 

Перші результати проведення природоохоронної операції «Первоцвіт-2012»: виявлено 7 випадків

Багатодітна горе-мати змушувала малолітнього сина жебракувати у Тернополі на вокзалі