Тернопільський педуніверситет хоче забезпечити роботою своїх студентів

Поділитися
Про працевлаштування своїх студентів думає Тернопільський національний педагогічний педуніверситет імені Володимира Гнатюка. Як повідомив ректор вишу Володимир Кравець, багато випускників непедагогічних спеціальностей сьогодні залишаються без роботи. Щоб привернути увагу роботодавців до своїх кадрів, керівництво педуніверситету зустрілося та обговорило можливості співпраці з представниками профільних організацій.
Володимир Кравець, ректор ТНПУ: «Дуже багато наших старшокурсників зі спеціальностей «журналістика», «переклад» та інших уже працюють, але коли справа доходить до офіційного працевлаштування, місць як таких для розподілу не представляють. Якщо потенційні роботодавці впродовж усього навчання будуть супроводжувати, спостерігати, можливо, навіть направляти на навчання, то в результаті вони будуть бачити того спеціаліста в еволюційному плані і будуть готові використати його там, де це потрібно».
Серед непедагогічних спеціальностей, які сьогодні готує Тернопільський педуніверситет – журналісти, перекладачі та фахівці у сфері туризму. Останніх, зазначає директор обласного інформаційно-туристичного краєзнавчого центру Лариса Римар, потрібно готувати не як гуманітаріїв, а як економістів.
Лариса Римар, директор Інфотурцентру: «В усіх цивілізованих розвинутих країнах туризм – це сфера бізнесу, це економічний напрямок. Отже, у цьому ланцюгу взаємодії між конкретним випускником і роботодавцем ще обов’язково має бути таке стратегічне бачення нашої регіональної влади, що туризм – це та сфера, яка в першу чергу може забезпечити розвиток ринку праці через стимулювання системи створення робочих місць».
У свою чергу, місцева влада також дослідила сферу зайнятості тернопільської молоді. Як виявилося, найбільше в лавах безробітних сьогодні вчителів початкових класів, української та іноземної мов. Неабиякою проблемою для працевлаштування цих та інших випускників вишів є зайнятість робочих місць пенсіонерами. Вік декого з них сягає 70-80 років, наголошує заступник міського голови Тернополя з гуманітарних питань Леонід Бицюра.
Леонід Бицюра, віце-мер з гуманітарних питань: «Цікаво, коли люди в такому віці працюють з початковими класами. Це наскільки треба мати енергії та натхнення, щоби працювати з такою категорією дітей – школярами. І законодавчих нормативних підстав, щоб їх звільнити, відправити на заслужену пенсію, оскільки вони вже отримують пенсію, в міської ради, як і в будь-якого державного органу, органу місцевого самоврядування немає. Тут, напевно, якраз є потреба взаємовідповідальності, коли одне покоління розуміє потреби іншого покоління».
Не дають змоги університету працевлаштувати своїх випускників і цільові направлення, каже ректор Володимир Кравець, адже більшість фахівців навіть не доїжджають до місця призначення. А із введенням в освітню систему зовнішнього незалежного оцінювання навчальний заклад узагалі не може направляти випускника на те місце роботи, яке могло б його рекомендувати, якби він вступав без тестування.
ІНТБ

Тетяна Дігай презентувала студентам свою книгу «Післямова: літературна критика»

Соціальне сирітство, патріотизм, збереження історії нашого народу обговорювали діти