У Тернополі протестують проти державної політики русифікації

Поділитися

Сьогодні під стінами Тернопільської облдержадміністрації більше ста активістів політичних партій і громадських організацій міста та області протестували проти намірів президента запровадити двомовність.


Зокрема, в пікеті взяли участь активісти політичних партій «Фронт Змін», «Громадянська позиція», «Свобода», «Наша Україна», «Українська партія», УРП та громадських організацій «Український вибір – 2012», «Українська справа», Товариство політичних в’язнів та репресованих. Близько вісімдесяти учасників акції протесту  –   активісти кампанії «Український вибір – 2012» з семи районів області.
Пікетувальники тримали плакати: «Янукович – холуй Москви», «Захисти мову – врятуй Україну», «Мова – душа нації», «Русифікаторів – до суду».
За словами співкоординатора громадської кампанії «Український вибір – 2012», депутата міської ради Олега Вітвіцького, Тернопільщина перша відреагувала акцією протесту проти антиконституційних ініціатив президента Янукович.
«Ми підтримуємо заяву, яку висловив громадсько-політичний діяч Валентин Наливайченко, про те, що питання двомовності є нічим іншим як обміном владою мови на газ», – відзначив Вітвіцький.
Учасники акції вимагали від Тернопільської обласної та міської ради, щоб на найближчій сесії депутати звернулися до найвищих посадових осіб держави  та донесли позицію громади міста та області.
Як наголосив під час акції протесту координатор Тернопільського обласного КОД, депутат обласної ради Степан Барна, влада вчергове влаштовує провокацію і маніпулює питанням мови.

«Це є нічим іншим як блюзнірством. Влада чинить наругу на українською історією, мовою та Конституцією», – відзначив Барна.

Він повідомив, що з Тернополя розпочинається загальнонаціональна

кампанію протесту проти свавілля влади. Барна закликав політичні і громадські організації приєднатися до цього руху.

«Я думаю, що за нами буде вся Україна», – підкреслив Барна.

Депутат міської ради, голова обласної організації партії «Наша Україна» Петро Мандзій наголосив на тому, що громадськість повинна дати оцінку українофобським діям влади під час найближчих парламентських  виборів.

«Виглядає абсурдом той факт, що на 21 році української незалежності влада говорить про українську мову як про другу державну. Українці повинні встати з колін і захистити свої права», – відзначив Мандзій.

Свої вимоги протестувальники виклали в резолюції, яку передали голові обласної ради.

«Слово і діло» у файному місті Тернопіль

Завтра яничари почнуть знімати зі стін образи