Жодна громадська організація з Тернополя не просила засуджувати чи оцінювати скандальну статтю у “Нові тернопільській газеті”

Поділитися

Комісія з журналістської етики оголосила редакції «Нової тернопільської газети» громадський осуд, повідомляє прес-служба комісії, повідомляє Телекритика

 До КЖЕ надійшли заяви з проханням розглянути відповідність нормам журналістської етики публікації у № 4 (25.01.2012 року) «Нової тернопільської газети» статті «Біля «Орнави» лилася «чорна» кров…». Серед заявників були нібито студенти-іноземці, які навчаються у тернопільських вишах, і представники 19 вітчизняних та міжнародних громадських організацій. Проте, не згадується, що серед зазначених 19 громадських організації не має ЖОДНОЇ з Тернополя. І це перед виборами, коли політики та громадські  піаряться один над перед одним. Напевно, громадськість Тернополя через складні суспільно-побутові стосунки з іноземними спудеями не засуджує газету, а навіть підтримує.  Чи не є це сигналом задуматись іноземним студентам над своєю поведінкою. Адже їх не підтримали жодна з українських громадських організацій 220 тисячного Тернополя!!!

 На думку заявників, стаття є расистською, дискримінаційною, має відверто ксенофобський характер, несе негативні стереотипи та принижує гідність вихідців із країн Африки та Близького Сходу. Крім того, фото із зображенням студентів на колажі до публікації було використане без їхнього відома та згоди на це і є наклепом, оскільки зображені студенти не мали жодного відношення до подій, що стали приводом для написання статті. Заявники не вважають вибаченням та визнанням газетою порушення норм журналістської етики статтю «Ні расизму!», яка вийшла в наступному номері тернопільського видання.

 Водночас редактор «Нової тернопільської газети» Микола Мартинчук вважає, що редакція вже вибачилася перед заявниками.

 Комісія з журналістської етики констатує, що порушена газетою проблема взаємовідносин студентів-іноземців і місцевого населення справді містить багато непростих аспектів і тому важлива і резонансна. Проте серйозний зміст публікації, на жаль, був зведений нанівець формою її подачі. «Жовтизна» заголовка і особливо шокуюча ілюстрація, покликана привернути увагу до матеріалу, замість обговорення проблеми як такої і пошуків шляхів її вирішення викликали протилежний ефект.

 Крім того, на думку членів КЖЕ, необдуманий, легковажний підхід до оформлення публікації кардинально змістив акценти і фактично дискредитував тему журналістського дослідження.

 «Якими б не були наміри газетярів “Нової Тернопільської газети”, результат даної публікації важко трактувати інакше, ніж порушення статті 15 Етичного кодексу українського журналіста: “Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу», – йдеться у рішенні КЖЕ.

 Нагадаємо, 25 січня «Нова тернопільська газета» розмістила на першій шпальті публікацію про життя іноземних студентів в Україні. У матеріалі із заголовком «Біля «Орнави» лилась «чорна» кров» та лідом «Араби з неграми бились за наших курвів» було подано колаж, де на тлі іноземців мавпи намагаються обійняти дівчину. У тексті статті йшлося про те, що викладання в групах з такими студентами є «моральними тортурами», а у вільний від навчання час зарубіжні студенти буцімто домагаються українських дівчат. Однак прокуратура не знайшла ознак расизму в тернопільській газеті, яка, фактично, порівняла чорношкірих з мавпами, повідомляє  «Телекритика»

Завтра у Тернополі “рулять” жінки

Як через недолугих піарників знищили імідж Наталки Королевської