Чому оподатковуються лікарняні

Поділитися


Я працюю на одному із малих підприємств і у мене виникло запитання: чому лікарняні, при оподаткуванні, включають до зарплати?(Ірина Миколаївна, тернополянка).

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа:

Заробітна плата є основним об’єктом оподаткування для більшості підприємств – податкових агентів. Визначення терміну “заробітна плата” міститься в п.п.14.1.48 ст.14 Податкового кодексу України, згідно з яким заробітна плата – це основна й додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму. Як бачимо, під заробітною платою для цілей обкладення податком на доходи фізичних осіб слід розуміти всі виплати, що складають фонд оплати праці підприємства відповідно до Закону про оплату праці. Докладний перелік складових частин основної, додаткової заробітної плати, а також інших заохочувальних та компенсаційних виплат міститься в  Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004р. №5.

Однак, згідно вимог Податкового кодексу, для цілей оподаткування  податком на доходи фізичних осіб до поняття заробітна плата входять не лише виплати, що складають фонд оплати праці згідно з вищенаведеною інструкцією. Так, однією з виплат, що не включається до складу заробітної плати, однак прирівнюється до заробітної плати в розумінні Податкового кодексу є  лікарняні (оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця і допомога по тимчасовій непрацездатності). Вказані суми включаються до складу місячного оподатковуваного доходу платника податку і оподатковуються з врахуванням норм пункту 164.6 статті 164 Кодексу (під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності). Це не стосується допомоги по вагітності та пологах, яка податком на доходи не оподатковується.

 

 

ІV Західноукраїнська туристична виставка-фестиваль

“Повна” “Свобода” на Тернопільщині