Лише 20 % тернополян готові твердо голосувати за представника КОД (соціологія)

Поділитися

Для 20 % мешканців Тернопільщини визначальним при виборі кандидата на наступних парламентських виборах є його приналежність до КОД.
32,2 % хочуть кандидата від опозиції, проте не обов’язково від КОД.
54 % мешканців Тернопільщини підтримують об’єднання правих сил для спільної участі у виборах.

Дслідження проведене Центром з інформаційних проблем територій у м. Тернополі 29-31 березня 2012 року.
Еквівалентна вибірка 495 респондентів. Допустима похибка 3% при 90%-му рiвнi довiр’я за Стьюдентом.

Результати соціологічного дослідження щодо оцінки населенням окремих аспектів політичного життя

 

Дослідження проведене Центром з інформаційних проблем територій у м. Тернополі 29-31 березня 2012 року. Еквівалентна вибірка 495 респондентів. Допустима похибка 3% при 90%-му рiвнi довiр’я за Стьюдентом. Всі результати подано в %. Сума результатiв у стовпцях може перевищувати 100 % у випадку, коли допускалося кiлька варiантiв вiдповiдей, чи бути меншою 100 % у випадку утримання респондентiв вiд вiдповiдей на деякi запитання.

 

Розподіл відповідей на запитання: “Наскільки для Вас важливо, щоб кандидат до Верховної Ради, за якого Ви будете голосувати, був висунутий Комітетом опору диктатурі?”:

будете голосувати тільки за такого кандидата 20,2
це важливо, хоча при певних обставинах Ви можете голосувати й за іншого кандидата 16,3
це має значення, але не є основним мотивом Вашого вибору 12,8
це має невелике значення  2,8
це для Вас не має жодного значення 17,8
навпаки, за такого кандидата не будете голосувати  3,6
необов’язково, щоб цей кандидат був з КОДу, але обов’язково, щоб з відомої опозиційної сили 15,9

 

Таким чином, тверда підтримка КОДу складає лише 20 %, що свідчить про завищення шансів КОДу, як “безальтернативної” опозиційної сили. Натомість, є багато можливих прихильників альтернативної опозиції. Вони хочуть кандидата з відомої опозиційної сили і при певних обставинах можуть голосувати не за КОДівця. Таких разом 32,2 %.

 

Ця електоральна ніша може бути основою для проходження у парламент об’єднання правих сил УНП-“Наша Україна”-КУН- “Українська платформа “Собор”. Таке об’єднання позитивно оцінюється мешканцями міста (див. результати відповідей на інші запитання).

 

Загальний низький показник твердої підтримки КОДу може бути наслідком зневіри виборців. З одного боку є свіжими приклади переходу членів БЮТ у фракцію Партії регіонів і люди не хочуть голосувати за потенційних перебіжчиків. Крім того, не сприймається нав’язування думки про “безальтернативність КОДу”. Люди хочуть здійснити обдуманий вибір. Не додають довіри КОДу і заяви окремих учасників про відсутність згоди. Крім цього у ЗМІ досить часто акцентується увага на тому, що КОД створений “проти когось”. При цьому не згадуються конкретні ідеологічні принципи, навколо яких створено об’єднання. Тому частина виборців знаходить вихід у поверненні до тих, кого знають, тобто до націонал-демократів, які довший час зберігають стабільну патріотичну позицію важливу для мешканців Тернополя.

 

Розподіл відповідей на запитання: “Як Ви ставитеся до об’єднання Нашої України, Української народної партії, Конгресу українських націоналістів, партії “Українська платформа “Собор” для участі у виборах єдиним опозиційним списком?”:

дуже позитивно 32,8
переважно позитивно 22,1
бачите в цьому і позитив, і негатив  5,4
це не має ніякого значення 31,5
переважно негативно  2,9
негативно  3,1

 

54,9 % мешканців Тернополя позитивно оцінює таке об’єднання. 36,9 % – нейтрально і лише 6,0 % – проти. Таким чином, об’єднана сила представників правих партій має всі шанси бути підтриманою на Тернопільщині, якщо таке об’єднання відбудеться і почне активну роботу.

 

Заступник директора Роман Соломонюк

 

У мера в кабінеті “рулять” потрібні хлопці (фотофакт)

Ігоря Сачка поновлено на посаді диретора Тернопільського облдрамтеатру