На справжнього лідера Чечні у вигнанні готували замах

Поділитися
На лідера Чечні у вигнанні Ахмеда Закаєва готувався замах. Про це повідомляє преса Великої Британії з посиланням на джерела в британській спецслужбі.

Посередником в підготовці злочину нібито був 45-річний росіянин, пише Sunday Telegraph. У матеріалах правоохоронців його ім’я не називається, там він фігурує як Е1. Відомо, що він колишній військовослужбовець і має шістьох дітей.

До Великобританії чоловік із родиною утік з Чечні у 2003 році. Через 6 років його дружина і діти стали підданими цієї країни. Натомість сам росіянин отримав лише вид на проживання. У 2010 році, коли Е1 залишав країну, влада заборонила йому повертатися. Однак, росіянин спробував оскаржити це рішення в суді.

У спецслужбі Великобританії впевнені, що Е1 несе загрозу національній безпеці, тому історія із замахом і спливла в суді. За даними видання, за замахом на Закаєва стоїть глава Чечні Рамзан Кадиров, А Е1 повинен був належним чином інформувати безпосередніх виконавців злочину.

Е1 також підозрюють у причетності до вбивства охоронця Кадирова Умара Ісраїлова. Він був застрелений у Відні в 2009 році. Між тим, сам Закаєв про підготовку замаху не здогадувався. В інтерв’ю виданню лідер Чечні у вигнанні зазначив, що в Британії російських шпигунів більше, ніж у роки Холодної війни. За його словами, нічого не зміниться, поки Владімір Путін не здасть свої позиції в Росії.

Видання нагадує, що днями в Лондоні було скоєно напад на російського банкіра Гєрмана Горбунцова, який зараз перебуває у важкому стані в лікарні.

Як повідомлялося, в інтерв’ю “Українському тижню” Ахмед Закаєв розповів, що в Росії стерлася межа між терористами й борцями з тероризмом.

Кожній дитині потрібна любляча сім’я…

Вийшов друком довідник паломницьких місць УГКЦ