Наливайченко: Захистити права лемків – важливе завдання для кожного українського патріота

Поділитися

Валентин Наливайченко зустрівся з представниками лемківських організацій у Монастириській на Тернопільщині, де проживає близько 100 тисяч лемків.

«28 квітня – день пам’яті жертв операції «Вісла», – злочину, що кваліфікується як етнічна чистка. Це – трагедія бездержавного народу, ціна беззахисності перед світом. Цього року – 65-та річниця цього злочину. Старіють і відходять у вічність безпосередні свідки, котрі народилися і жили на тій землі. А ми повинні зберегти пам’ять про ті трагічні події», – сказав Наливайченко.

 

У цьому контексті він відзначив важливість діяльності таких організацій як «Молоді лемки Монастирищини», роботу Музею Лемківської культури в Монастириській і щорічний фестиваль лемківської культури. На думку політика, це доказ того, що лемківська спільнота і культура мають майбутнє.

 

Наливайченко передав відеокамеру активістам організації «Молоді лемки Монастирищини» для збору відеоспогадів свідків і жертв переслідувань більшовицьким режимом та політичних в’язнів.

 

«Зберегти і примножити лемківську культурну спадщину – важливе завдання для кожного українського патріота. Поруч з гуцульською, бойківською, поліською, подільською, покутською та багатьма іншими традиціями, лемківська, найзахідніша гілка українства, є окрасою нашого культурного всесвіту», – вважає політик.

 

За його словами, українці на Сході та Центрі нашої держави недостатньо знають про лемків. Тож українські патріоти докладуть усіх зусиль, щоб поширити цю правду якомога ширше. Масштаби цієї трагедії цілком співмірні із Чорнобильською катастрофою і Лемківщина не має стати «зоною відчуження» для українців.

 

Наливайченко нагадав, що  операція «Вісла» засуджена урядами України і Польщі на офіційному рівні. І вона повинна бути визнана такою ж трагедією українського народу, як і Голодомор. У кожному місті України повинна бути Лемківська вулиця, а історія і культура лемків як частини українського народу повинні викладатися в навчальній програмі у школах і університетах.

 

«Візи переселенцям і членам їхніх родин повинні надаватися швидко, безкоштовно і за спеціальною процедурою. Як колишній кадровий дипломат, я добре знаю, як цього досягти і готовий допомогти своїм досвідом для проведення переговорів на міждержавному рівні», – додав Наливайченко.

 

Злочинна акція «Вісла», проведена у 1947-му, змусила більш як 600 тисяч українців-лемків покинути села і міста, в яких вони споконвіку жили. 450 тисяч лемків розселено в межах УРСР. Більше 150 тисяч було розсіяно по західній Польщі, не більше як 3-4 родини в одне село.


 

На Козівщині сільського голову затримали із хабарем

17 травня о 19 год в Тернопільській обласній філармонії відбудеться концертна програма легендарного соліста ВІА «ВАТРА» часів Ігоря Білозіра заслуженого артиста України Ігоря Богдана, який на протязі 20 років живе і працює в Канаді