Прокуратура Тернопільської області відреагувала на порушення прав дітей щодо охоплення їх змістовним дозвіллям

Поділитися

На сьогодні залишається не у повній мірі вирішеною проблема попередження правопорушень, бездоглядності та шкідливих звичок серед дітей, охоплення їх змістовним дозвіллям. Прокурорськими перевірками встановлено, що органами виконавчої влади та місцевого самоврядування всіх рівнів у повному обсязі не забезпечено додержання прав дітей на позашкільну освіту, створення рівних умов для її здобуття.

 

Зокрема, зі 143 позашкільних навчальних закладів, які діють в області, 126 потребують капітального ремонту та оновлення матеріально-технічної бази. Кошти, які виділяються вищезазначеним закладам із місцевих бюджетів, покривають лише витрати по виплаті заробітної плати працівникам та оплаті комунальних послуг. Більше того, допускаються випадки незаконного зменшення фінансування позашкільних закладів, що призводить до скорочення гуртків та секцій.

Так, прокурором Бучацького району виявлено, що в районі лише 17% дітей шкільного віку відвідують позашкільні заклади. При цьому фінансовим управлінням райдержадміністрації у поточному році зменшено фінансування районної ДЮСШ майже на 111 тис. грн., що призвело до скорочення 6 гуртків, які відвідували 88 дітей.

Водночас, прокурори виявили, що органами влади не здійснюється належний контроль за охопленням неповнолітніх, насамперед пільгової категорії, змістовним дозвіллям. Більшість дітей, які перебувають на обліку в кримінальній міліції у справах дітей, позашкільні заклади не відвідують. Аналогічна ситуація склалася з організацією змістовного дозвілля неповнолітніх, які опинилися у складних життєвих обставинах. Жодна така дитина не відвідує гуртки у Теребовлянському та Підгаєцькому районах, а у Збаразькому – лише 3 із 74.

На усунення виявлених порушень законів прокуратурою Тернопільської області голові облдержадміністрації внесено подання, за результатами розгляду якого до дисциплінарної відповідальності притягнуто двох посадових осіб обласних структур органів державної виконавчої влади.

 

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

 

Сашко Положинський у Тернополі зізнався, що, можливо, голосуватиме за «УДАР»

Яким репертуаром у травні порадує Тернопільський академічний обласний український драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка