Сьогодні Євгену Удіну – 75!

Поділитися

Народився Євген Тимофійович Удін 11 квітня 1937 р. у м. Донецьку. Виростав на Буковині. У 1954 р. закінчив школу в Чернівцях. З 1961 р. проживає в Тернополі. Був головою творчої групи при обласних художньо-виробничих майстернях (згодом комбінат) Художнього фонду України (1976—1983 рр.), першим головою Тернопільської організації Спілки художників України (1983—1992 рр.). Член правління СХУ.
Після закінчення Українського поліграфічного інституту імені І. Федорова у Львові, Є. Удін зробив відчутний внесок у книжкову графіку, проілюструвавши десятки й десятки фоліантів та альбомів у різних видавни-цтвах не лише України. Багато нового, оригінального зробив у жанрі газетно-журнальної, плакатної та прикладної графіки. Його екслібриси — це яскраві художні полотна в мініатюрі, виконані за мотивами творчості видатних пи-сьменників, акторів, музикантів, художників нашого часу.
Вражають його оригінальні серії «Архітектурні пам’ятки Львова», «Да-вній Львів» (кольорова автолітографія), ілюстрації до казок «Закохані у сон-це» (ліногравюра), «Чарівна скрипка» (монотипія) та інші роботи.
Творчість Євгена Удіна відома у Львові, Києві, Москві, Омську, Влади-востоці, Казані, Рязані, Пензі, у Канаді (Монреаль), Японії (Осака), Румунії (Сучава), Болгарії (Слівен), Словаччині (Банська Бистриця), Польщі (Жешув). Індивідуальні виставки художника проходили в Чернівцях (1968), Вижниці (1969—1970), Тернополі, Кременці (1975), Бережанах (2002). Твори репрезентовані в Тернопільських обласних краєзнавчому та художньому музеях, Міністерствах культури України та Росії, Галереї Банської Бистриці (Словаччина), Українському музеї в Торонто (Канада).
Член Національної спілки художників України з 1970 р. Заслужений ху-дожник України з 1987 р.

Партія Регіонів викинула на смітник політичної історії “Свободу”: псевдоперемоги розпочались у Тернополі і в ньому завершаться

Пасха і українці