Звернення депутатів Тернопільської міської ради з приводу заяви Президента України Януковича В.Ф. щодо визнання російської мови другою державною мовою в Україні

Поділитися

Депутати Тернопільської міської ради категорично засуджують антиконституційні наміри, озвучені Президентом України Януковичем В.Ф. 18 березня 2012 року напередодні візиту до Росії, про надання російській мові офіційного статусу в Україні.

За два роки влада нічого не зробила для покращення життя людей: шалено зростають ціни, а населення бідніє. Тому, сподіваючись втриматися при владі напередодні парламентських виборів, Партія регіонів замість ефективної соціальної та економічної політики свідомо підкидає мовну тему, яка розколює країну.

Заява про двомовність – це пряме продовження «харківської капітуляції», щоб отримати прихильність Кремля в обмін на продаж своєї держави.

Мета запровадження двомовності полягає не у захисті прав російськомовних громадян, які мають всі можливості для використання російської мови, а в поверненні України до статусу російської колонії, в якій українська мова буде витіснена з офіційного вжитку. Такі дії мають лише одне визначення: антидержавні і антиукраїнські.

Ми переконані, що заява Януковича В.Ф. про визнання російської мови другою державною мовою в Україні – це удар по єдності українського суспільства, який може суттєвим чином вплинути на перспективу України як держави. Заява суперечить Конституції України, спотворює суть Європейської хартії регіональних мов.

У разі запровадження російської мови як другої державної, витіснення її з найважливіших сфер суспільного життя, врешті-решт призведе до зникнення української нації як системоутворюючого фактора Незалежної Української Держави.

Нагадуємо, що українці ще пам’ятають насильницьку русифікацію, ті часи, коли за українську мову можна було потрапити до табору, коли дітям у школах насильницьким чином нав’язували чужу їм мову, літературу, культуру. Дуже багато людей будуть незадоволені повторною русифікацією і вони не захочуть жити в такій країні.

Вважаємо недопустимим, ганебним та аморальним те, що ці злочинні наміри здійснюються під прикриттям починань привести українське мовне законодавство у відповідність до Європейської хартії регіональних мов. Такі дії влади – це зазіхання на єдність українського суспільства, яке може суттєво вплинути на перспективу України як держави. Теперішнє керівництво держави ігнорує драматичні обставини ХVIII-ХХ століть, коли українська мова та її носії піддавалися переслідуванням і жорстоким репресіям з боку урядів як царської, так і радянської імперій.

Наполягаємо, що конституційний статус української мови як єдиної державної не може бути предметом жодних спекуляцій.

Влада звертається до мовного питання кожного разу, коли намагається відвернути увагу від розкрадання країни, цілковитих провалів у внутрішній і зовнішній політиці, тотального невиконання передвиборних обіцянок.

Вважаємо, що заява Президента України Януковича В.Ф. про визнання російської мови другою державною мовою в Україні може стати детонатором неконтрольованих та деструктивних процесів в українському суспільстві і, врешті, призведе до розколу Української Держави.

Тому, вболіваючи за материнську мову, висловлюючи волю, настрої та патріотичні почуття громади Тернополя, вимагаємо від вищого законодавчого органу нашої держави – Верховної Ради України – не допустити розгляду питання про надання російській мові статусу другої державної мови, а також вжити усіх заходів, аби припинити антиукраїнський шабаш правлячої більшості, яка намагається змінити мовне законодавство, закріплене найвищим Законом держави – Конституцією!

У випадку розгляду та прийняття Верховною Радою України законопроекту про надання російській мові статусу другої державної мови в Україні вважаємо за необхідне розпочати процедуру розпуску Верховної Ради України та ініціювати громадський рух «Україна без Януковича», який має завершитися імпічментом нині діючого Президента.

Звертаємося до кожного українця, до кожного громадянина держави Україна – захистімо найбільше багатство нашого народу – рідну мову!

 

Прийнято на двадцятій сесії міської ради 30 березня 2012 року.

Секретар ради                                                                                             І.В.Турський

Результати 2011 року «Київстар»: удосконалення обслуговування клієнтів

Конкурс «Тернопіль – місто майбутнього» легалізує графічне мистецтво