5 нардепів – мажоритарників на Тернопільщині витратять на вибори до $5 млн. на округ. Аутсайдери – від 700 тисяч

Поділитися

Політики та експерти озвучили прогнози щодо вартості виборчої кампанії у мажоритарному окрузі. Сума коливається від $700 тис. до $5 млн.

Перші прогнози щодо вартості “мажоритарки” озвучив глава Комітету виборців Олександр Черненко наприкінці січня цього року. На питання про політтехнологів і їх задіяність в кампанії, Черненко сказав, що мажоритарка в Україні – це 225 округів, на кожнім з них буде по два-три кандидати, готових витратити на кампанію $4-5 млн, пише Тиджень.

“Виходить 700 осіб, яким потенційно потрібні технологи. Робота дістанеться і хорошим, і поганим. Комусь з кандидатів “впарять” і закордонних фахівців”, – зазначив Черненко.

На початку березня координатор руху “Громадянський опір” Олександра Кужель заявила, що обратися депутатом Київської міської ради, як і до Верховної Ради, коштує до 5 мільйонів.

Натомість голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов порахував, що виборча кампанія у мажоритарному виборчому окрузі коштуватиме кандидату $700 тис, аби технічно провести вибори. При цьому Єфремов не зміг сказати, яка точно сума може знадобитися кандидатові для перемоги, зазначивши, що вона може коливатися залежно від його рейтингу.

Депутат Микола Катеринчук заявляє, що мажоритарний виборчий округ можна “купити” за $2,5 мільйони. Він також додав, що, за його інформацією, деякі кандидати вибудовують “мережі щодо скупки виборців” і розраховують витратити $80 за голос.

Втім, лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк переконаний, що на скупку голосів на наступний рік влада виділить близько $100 млн. Напевно, ще половину від цього, за його словами, виділять на скупку членів комісій.

Президент групи SA Political Communications, керівник Асоціації зовнішньої реклами України Артем Біденко повідомив, що цього року політики виймуть зі своїх кишень на рекламу в тому чи іншому вигляді від $1,8 до 2,3 мільярдів. У тому числі, за його підрахунками, кандидат на мажоритарному окрузі витратить від $700 тисяч до близько 1,5 мільйона на півроку.

“Помітна участь партії у виборчій кампанії – від $35 мільйонів, але бажано, звичайно, більше. Для деяких грандів вітчизняної політики це “бажано” легко перетворюється в $200 мільйонів на коло”, – зазначає Біденко.

Експерт зазначив також, що якісна кампанія для кандидата в мери столиці коштуватиме до $25 мільйонів. Хоча на його думку, 60% цих грошей буде витрачено впусту, як і в попередні роки.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради пройдуть у жовтні за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою без участі блоків. За новим законом, прохідний для партій збільшено до 5 %.

Старт передвиборчої кампанії призначений на 30 липня.

УДАРимо фарбою по ямах (фоторепортаж)

Польща нагадала деяким фанам Євро-2012, що за радянську символіку можна і сісти